Birlemi Milletler (BM), nsan Haklar Yüksek Komiser Yardmcs Nada el-Nashif, BM nsan Haklar Konseyinde, Afganistandaki duruma ilikin üye ülkeleri bilgilendirdi.
Afganistan halk bugün en temel insan haklarn tehdit eden derin bir insani krizle kar karya. diyen Nashif, ekonomik hayatn, bankaclk sisteminin çöküü ve iddetli bir likidite krizi ile büyük ölçüde felç olduunu vurgulad.
Nashif, kn gelmesiyle Afgan halknn iddetli yoksulluk ve açlkla kar karya olduu uyarsnda bulundu.
Salk hizmetlerinin ve kamu hizmetlerinin gittikçe kötületiini belirten Nashif, baz ailelerin çocuklarn dahi sattklarna dair raporlar olduunu belirtti.
Aslarak ve kafas kesilerek öldürüldüler, halka tehir edildiler
Nashif, Ayrca, 15 Austostan sonra Taliban tarafndan ilan edilen genel affa ramen, ülke genelinde yargsz infazlarn devam ettiine dair raporlar bizi endielendiriyor. Austos ve kasm arasnda, eski Afgan ulusal güvenlik güçleri ve eski hükümetle balantl 100den fazla kiinin öldürüldüüne dair güvenilir iddialar aldk ve bu cinayetlerin en az 72si Talibana atfedildi. Baz durumlarda, cesetler herkese açk olarak sergilendi. Bu, elbette, halkn ciddi bir kesiminde korkuyu iddetlendirdi. dedi.
Nangahar vilayetinde DEA-Horasan üyelerini hedef alan saldrda da en az 50 kiinin yargsz infaza maruz kaldn aktaran Nashif, aslan ve kafas kesilerek acmaszca öldürülen kiilerin cesetlerinin halka tehir edildiine dair raporlar olduunu belirtti.
Okula gitmeyen 4,2 milyon Afgan çocuun yüzde 60 kzlar
Afgan çocuklarn Talibann yan sra terör örgütü DEA tarafndan da askere alndna dair raporlardan derin endie duyduklarn aktaran Nashif, ayrca patlamam mühimmat tarafndan hayatn kaybeden ve yaralanan sivillerin neredeyse tamamn çocuklarn oluturmaya devam ettiini söyledi.
Nashif, UNICEFe göre halihazrda okula gitmeyen 4,2 milyon Afgan çocuun yüzde 60n kzlarn oluturduunu ifade etti.
BM nsani ler Koordinasyon Ofisinin raporuna göre, Afganistan insani yardma ihtiyaç duyan ilk 5 ülke arasnda geliyor.
BM, Afganistanda k aylarnda nüfusun yarsndan fazlasna tekabül eden 22,8 milyon kiinin ciddi anlamda gda sknts yaayabileceini öngörüyor.