Birlemi Milletler Güvenlik Konseyi Yaptrm Komitesi uzmanlar, Libyaya yönelik uluslararas silah ambargosunun etkisiz olduunu ve savan taraflarna destek veren ülkelerce tamamen hiçe sayldn bildirdi.
AA muhabiri, bamsz yaptrm komitesi uzmanlar tarafndan hazrlanan, BM Güvenlik Konseyi ile paylalan ancak yaymlanmayan raporun detaylarna ulat.
Libyaya yönelik silah ambargosunun bariz bir ekilde tamamen hiçe sayld belirtilen raporda Rusya, Birleik Arap Emirlikleri (BAE), Msr, Ürdün, Katar ve Türkiye ambargoyu ihlal etmekle suçland.
RUSYA, LBYADAK RUS PARALI ASKERLERNE DESTE ARTIRDI
Rusyann, Libyada gayrimeru silahl güçlerin lideri Halife Haftere destek için Rus güvenlik irketi Wagnere askeri lojistik desteini önemli ölçüde artrd belirtilen raporda, ocak-temmuz aylar arasnda Wagner bünyesindeki paral askerlerin saysnn büyük oranda artt ve bu askerlerin temmuzda Cufra, Grdabiyye, Brak, Sabha ve Veddan hava üslerinde konulu olduu ifade edildi.
BM paneli daha önceki raporunda da Libyada Wagner grubu bünyesinde 1200 civarnda Rus paral askerinin bulunduunu bildirmiti.
BAEDEN LBYANIN DOUSUNA ÜPHEL UçULAR ARTTI
Raporda, BAE, Eritre, Ürdün ve Suriyeden Libyann dousunda Hafterin kontrolündeki bölgelere ve Msrn batsndaki havalimanlarna üpheli uçularn artt ve oluturulan bu hava köprüsüyle silah tedarik zincirinin saland kaydedildi.
Ürdünün Hafter güçlerine Mays 2018de eitim salad belirtilen raporda, BM uzmanlarnn ayrca Libyada 3 özel askeri destek ya da güvenlik salayan irket tespit ettiine iaret edildi.
Türkiyeden ise Libyann batsna mays aynn ortasndan itibaren askeri kargo uçaklaryla hava köprüsü oluturulduu iddia edilen raporda, Katarn da ülkenin batsndaki hava üslerine askeri kargo uçaklaryla birkaç uçu gerçekletirdiine dikkat çekildi.
Kazakistan, Ukrayna ve Tacikistan ise Hafter güçlerine silah tadndan üphelenilen uçular kontrol etmeyerek silah ambargosuna uymamakla suçland.
Libyada 2011de devrik lider Muammer Kaddafinin öldürülmesinden bu yana devam eden iç sava nedeniyle meruiyet krizi yaanyor.
Uluslararas tannrla sahip Libya hükümeti birlikleri ile gayrimeru silahl güçlerin lideri Haftere bal güçler arasnda iddetli çatmalar yaanyor.
BM Güvenlik Konseyi, Libyaya 2011den beri silah ambargosu uyguluyor.
Rusya, Birleik Arap Emirlikleri ve Msr, gayrimeru silahl güçlerin lideri Halife Haftere destek verirken Türkiye, BM tarafndan tannan Libya hükümetinin yannda yer alyor.