Çin Dışişleri Bakanı Vang, Kamboçya'yı ziyaret etti

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Başbakan Hun Sen'in 25 yıldır sürdürdüğü görevini oğlu Hun Manet'e devretmeye hazırlandığı Güneydoğu Asya ülkesi Kamboçya'yı ziyaret etti.

Haberler 13.08.2023 - 18:01 Son Güncelleme : 13.08.2023 - 18:07

Kamboçya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ziyaretinde istifasının ardından Başbakanlığı vekaleten sürdüren Hun ve yeni atanan oğlu ile görüşen Vang, ülkesinin gelecek hükümete desteğini bildirdi.

çinli Bakan, ülkede 23 Temmuzda düzenlenen, muhalefetteki Kamboçya Kurtuluş Partisinin yasaklanmasının ardından Hunun liderliğini yaptığı iktidardaki Kamboçya Halk Partisinin açık farkla kazandığı parlamento seçimlerinin ardından ülkeyi ziyaret eden ilk yabancı lider oldu.

Genel seçimlerdeki yüksek katılımın ve iktidar partisinin başarısının Kamboçya halkının iradesini ortaya koyduğunu dile getiren Vang, halk desteğinin partiye zorluklara ve dış müdahalelere karşı koymak için güven sağlayacağına inandığını ifade etti.

Vang, çinin, Kamboçyanın kapsamlı stratejik ortağı olarak ulusal koşullarına uygun kalkınma yolunu izlemesini, bölgesel ve uluslararası alanda önemli rol oynamasını desteklediğini, Kamboçya ile işbirliğini geliştirerek altyapısını ve sanayisini geliştirmesine yardımcı olmayı sürdüreceğini vurguladı.

- Hun Sen, görevi oğluna devredecek

Kamboçyada 1998den bu yana başbakanlık görevini yürüten Hun Sen, partisinin 23 Temmuz seçimindeki zaferinin ardından 5 yıllığına yeniden seçilmiş ancak seçimden 3 gün sonra istifa ederek görevi oğluna devredeceğini açıklamıştı.

İktidar partisi, Anayasa Mahkemesinin 2018de ana muhalefetteki Kamboçya Kurtuluş Partisini yasaklamasının ardından gidilen ilk genel seçimde meclisten 125 sandalyenin 120sini kazanmıştı.

Muhalefet ve Batılı ülkeler seçimlerin adil şartlarda yapılmadığı, ülkenin fiili bir tek parti yönetimine dönüştüğü eleştirilerini yapmıştı.

Kamboçya Kralı Norodom Sihamoni, Hunun 45 yaşındaki Hun Maneti 7 Ağustosta başbakanlık görevine atamıştı.

Hun Manet, meclisin 22 Ağustosta toplanmasının ardından yeni hükümeti kurarak görevine başlayacak.

- Kamboçya, ASEAN içinde kilit müttefik

çin, Güney çin Denizindeki egemenlik ihtilafları nedeniyle büyük bölümüyle sorunlar yaşadığı Güneydoğu Uluslar Birliği (ASEAN) ülkeleri arasında Kamboçyayı kilit müttefiki olarak değerlendiriyor.

çin, 2022de 16 milyar dolara ulaşan ikili ticaret hacmiyle Kamboçyanın 11 yıldır en büyük ticari partneri konumunda bulunuyor.

çin şirketleri, Kamboçyada çok sayıda yatırımı ve altyapı projesini üstlenirken, ülkenin 10 milyar dolarlık dış borcunun yüzde 40ı çin bankalarınca finanse ediliyor.

Kamboçya, Haziran 2022de çinin mali desteği ve işbirliğiyle inşa edilmesi planlanan Tayland Körfezi kıyısındaki Ream Donanma Üssünün temelini atmıştı.

Başbakan Hun Senin 2019da çine Reamde askeri üs kurma hakkı verdiği iddiası, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD tarafından endişeyle karşılanmıştı.

Hun, çine askeri üs kurma hakkı verdiğini yalanlamış, bunun Kamboçya Anayasasına aykırı olduğunu savunmuştu.

Ana Sayfaya Git