Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun 10. yılında İslamabad ve Pekin, ekonomik işbirliğini görüştü

İSLAMABADPakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Çin Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng ile Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru#39;nun (CPEC) 10. yılında iki ülke arasındaki ekonomik ve finansal işbirliğini görüştü.

Haberler 31.07.2023 - 15:42 Son Güncelleme : 31.07.2023 - 18:18

İSLAMABADPakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Çin Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng ile Çin-Pakistan Ekonomik Koridorunun (CPEC) 10. yılında iki ülke arasındaki ekonomik ve finansal işbirliğini görüştü.

Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre, CPECnin 10. yıl kutlamalarına katılmak için Pakistana gelen Hı Lifıng, başkent İslamabadda Şerif tarafından kabul edildi.

Görüşmede, CPEC dahil olmak üzere ikili ekonomik ve finansal işbirlikleri ele alındı.

Bölgesel konularda iki ülkenin fikir birliğine işaret edilen görüşmede, Şerif ve Hı, İslamabad ve Pekinin temel çıkarlarıyla ilgili tüm meselelerde birbirlerini destekleme kararlılığını yineledi.

Şerif, Çinin Pakistanın ekonomik kalkınmasına verdiği desteğe teşekkür ederek iki ülkenin zor zamanlarda birbirinin yanında durduğuna vurgu yaptı.

Hı da Çin Devlet Başkanı Şi Cinpingin Pakistanın refah ve kalkınmasına kesin desteğini vurgulayan mesajını ileterek demir kardeş ve stratejik partner olarak Pekinin İslamabada, var olan ekonomik ve finansal desteğini sürdüreceğini belirtti.

- İki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı

Görüşmenin ardından iki ülke arasında ikili işbirliğinin teşviki için tarım, endüstri işbirliği ve ulaşım gibi alanlarda 6 anlaşma imzalandı.

Başbakan Şerif, imza töreninde yaptığı açıklamada, bu anlaşmalarla Pakistan ve Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

CPEC kapsamında Pakistanda enerji, hidroelektrik, yol ve toplu taşımada 25 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığını belirten Şerif, CPEC’nin ikinci aşamasına geçtiklerini ifade etti.

Şerif, CPECnin ikinci aşamasının, Pakistanın ürünlerini Çin standartlarına ve gereksinimlerine göre ihraç etmesini sağlamak için tarım ve bilgi teknolojisine kurumlar arası yatırımı içereceğini dile getirdi.

- Hıya Hilal-i Pakistan devlet nişanı takdim edildi

Çin Devlet Başkanı Şiye teşekkürlerini ileten Şerif, Pakistan ve Çinin her durumda dost ve demir kardeşler olduğunu vurguladı.

Şerif, bunun devam edeceğini ve hiçbir engele müsamaha göstermeyeceklerini ifade ederek Pakistanın Şinin “paylaşılan refah vizyonuna” katkı sağlamaya kesinlikle hazır olduğunu kaydetti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, iki ülke arasındaki ilişkilerin teşvik edilmesindeki rolü dolayısıyla Hıya, Cumhurbaşkanlığı binasında düzenlenen törende Hilal-i Pakistan devlet nişanını takdim etti.

- CPEC projesi

Çinin kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesini, Pakistanı kuzeydoğu-güneybatı yönünde katederek Gwadar ve Karaçi limanlarıyla Umman Denizine bağlamayı amaçlayan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru projesi, Pekinin Kuşak ve Yol Girişiminin kalbinde yer alıyor.

Proje kapsamında kara yolu projeleri, enerji santralleri, liman ve serbest bölge inşaatları yürütülüyor. Projelerin Pakistanı Çin imalat ürünlerinin dünyaya taşınması konusunda kilit bir lojistik üs haline getirmesi hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git