CNN: ABD'de ilk istihbarat verileri, İran'ın Hamas'ın İsrail'e saldırısına "şaşırdığı" yönünde

ABD'nin, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırılar karşısında İranlı üst düzey hükümet yetkililerinin "hazırlıksız yakalandığını" gösteren özel istihbarat verileri topladığı belirtildi.

Haberler 11.10.2023 - 22:15 Son Güncelleme : 11.10.2023 - 23:17

CNNnin söz konusu verilerden bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABDnin elde ettiği ilk özel istihbarat bulguları, İranlı yetkililerin Hamasın hafta sonu başlattığı saldırılara şaşırdığı yönünde çıktı.

Kaynaklar, ilgili istihbarat verilerinin, İranın hazırlıksız yakalandığını göstermesi nedeniyle, saldırıların planlanması, kaynak sağlanması veya onaylanması süreçlerine İranın doğrudan dahil olduğu iddialarına şüphe düşürdüğüne işaret etti.

Bulgulardan hareketle, ABDli analistler, İran hükümetinin Hamasın saldırısında doğrudan bir rol oynamadığı yönünde ilk değerlendirmeye ulaşırken, bu konuda Kongre üyelerini de bilgilendirdi.

Haberde, söz konusu verilerin son derece hassas olduğu ifade edilerek, niteliği hakkında ise herhangi bir detay paylaşılmadı.

Öte yandan aynı kaynaklar tarafından, ABD istihbarat birimlerinin, Tahranın saldırıya doğrudan müdahil olup olmadığı konusunda tam bir sonuca varmaya henüz hazır olmadığına da işaret edildi.

Hamasın saldırılarından bu yana ABDli yetkililer, İranın Hamasa uzun yıllardır destek sağladığı ve bu nedenle İranın böylesine büyük saldırı planından habersiz olmayacağı ve suç ortağı olarak katkıda bulunduğu eleştirileri yöneltmişti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, dün Beyaz Sarayda gazetecilere, İranın genel olarak Hamasa silah ve finansman desteğine rağmen son saldırılarda doğrudan yer aldığına dair şu ana kadar hiçbir belirti görmediklerini kaydetmişti.

İSRAİL-FİLİSTİN çATIŞMASI

Hamasın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsraile Aksa Tufanı adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazzeden İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısına baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridine saldırı başlatmıştı.

Gazzeden düzenlenen saldırılarda 1200 İsraillinin hayatını kaybettiği aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrailin saldırılarında Gazzede 1100 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 bin 339 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Bakanlık, işgal altındaki Batı Şeriadaki saldırılarda ölenlerin sayısının 28e, yaralıların sayısının ise yaklaşık 150ye ulaştığını aktarmıştı.

Ana Sayfaya Git