Danimarka, Kur’an-ı Kerim'e saldırılardan dolayı özür diledi

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da aralarında Cezayir’in de bulunduğu bazı İslam ülkelerinin büyükelçiliklerinin önünde gerçekleştirilen Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılar nedeniyle özür dileyerek, duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Haberler 14.08.2023 - 15:40 Son Güncelleme : 14.08.2023 - 15:41

Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Danimarka Dışişleri Bakanı Rasmussen, Cezayirli mevkidaşı Ahmed Attaf ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Danimarkalı Bakan görüşmede, Kopenhagdaki Cezayir Büyükelçiliği dahil olmak üzere bazı İslam ülkelerinin büyükelçiliklerinin önünde Kuran-ı Kerimin yakılmasına yönelik suç dalgasından duyduğu üzüntüyü dile getirip, özür diledi.

Bu eylemlerin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Bakan Rasmussen, söz konusu saldırıların Danimarka toplumunun hoşgörü geleneğine tamamen aykırı olduğunu kaydetti.

Rasmussen ayrıca Attafa, hükümetinin bu menfur uygulamalara son vermeyi amaçlayan yasa tasarısında son rötuşları yapmakta olduğu bilgisini vererek, bu yasa tasarısını parlamentoya sunacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan Attaf ile Rasmussen, söz konusu görüşmede, 16-18 Ekim 2023 tarihlerinde Cezayirde gerçekleştirilecek Afrika ve Kuzey Avrupa Ülkeleri Ortak Bakanlar Konferansının 20. oturumunun hazırlıklarına ilişkin fikir alışverişinde bulundu.

İSVEç VE DANİMARKADA KURAN-I KERİME YÖNELİK PROVOKASYONLAR

İsveç ve Danimarkada son dönemde Kuran-ı Kerime yönelik saldırılar yoğunlaşırken, bu provokasyonlara izin verilmesi tepkiyle karşılanıyor.

Danimarkadaki İslam düşmanı ve aşırı milliyetçi bir grup, nisan itibarıyla Türkiyenin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Türk bayrağına ve Kuran-ı Kerime yönelik saldırı düzenlemeye başlamıştı.

İslam karşıtı pankart açan ve İslama hakaret içeren sloganlar atan grup üyeleri, 21 Temmuzda Irakın, 24 Temmuzda İran ve Irakın, 25 Temmuzda da Mısır ve Türkiyenin Kopenhag Büyükelçilikleri önünde Kuran-ı Kerim yakmıştı.

Grup, 28 Temmuzda Kopenhagdaki bir caminin önünde Kuran-ı Kerimi ateşe vermişti.

Kuran-ı Kerime yönelik saldırıları ele almak amacıyla 31 Temmuzda düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları Toplantısı ile eş zamanlı Danimarka ve İsveçte yine Kuran-ı Kerime yönelik saldırılar düzenlenmişti.

1 Ağustosta Türkiye, Irak, Mısır ve Suudi Arabistanın Kopenhag Büyükelçilikleri önünde, 3 Ağustosta ise Türkiye, Irak, Mısır, Suudi Arabistan ve İranın Büyükelçilikleri önünde Kuran-ı Kerim ateşe verilmişti.

Grup, 4 Ağustosta Türkiye, Irak, Mısır, Suudi Arabistan ve İranın, 7 Ağustosta da Türkiye, Pakistan, Cezayir, Endonezya ve İranın Kopenhag Büyükelçilikleri önünde Kuran-ı Kerim yakmıştı.

Söz konusu kişiler, provokasyonlarını Kopenhag dışına da taşırken burada bazı Müslümanların tepkisiyle karşılaşmıştı.

Provokasyonlar, 8 Ağustosta Türkiye, Cezayir, Pakistan, Endonezya ve İranın Kopenhag Büyükelçiliklerinin, 9 Ağustosta Türkiye, Pakistan, Cezayir, Endonezya ve İranın Kopenhag Büyükelçilikleri önünde sürmüştü.

Gruptakiler, yazarı Danimarka Dışişleri Bakanı Rasmussen olan kitabı da yakmıştı.

İran asıllı Danimarkalı sanatçı Firoozeh Bazrafkan da 5 Ağustosta Kopenhagda Kuran-ı Kerime yönelik saldırı gerçekleştirmişti.

Bu eylemlerin, polis koruması eşliğinde ve yetkili makamlardan izin alınarak yapılmasına, Türkiye başta olmak üzere birçok ülke tepki göstermişti.

Ana Sayfaya Git