Danimarka'da Kur'an yakılmasını engellemek isterken polisin durdurduğu Samarrayi

Danimarka vatandaşı Samarrayi, İslam karşıtı ve aşırı milliyetçi "Danske Patrioter (Danimarkalı Vatanseverler)" isimli grubun, 24 Temmuz'da Irak'ın Kopenhag Büyükelçiliğinin önünde Kur'an-ı Kerim yakmaya hazırlandığı sırada, bunu engellemeye çalışması ve sonrasında yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Haberler 30.07.2023 - 11:46 Son Güncelleme : 30.07.2023 - 11:48

2000den beri Danimarkada yaşadığını kaydeden Samarrayi, Kuran-ı Kerimin yakılmasını kabul etmediğini ve yaşananların kendisini derinden üzdüğünü ifade etti.

Samarrayi, Kopenhagda geçerken yol kenarında yakılmış bir Kuran-ı Kerim gördüm ve onu hemen kaldırdım. Kuran-ı Kerim-i yakan kişi onu taşıdığımı görünce hemen bana saldırdı ve neden onu yerden aldığımı söyledi. Aynı kişi tarafından itildim ve omuzumdan darp edildim. dedi.

BENİM İçİN ÖNEMLİ OLAN KURAN-I KERİME İLİŞTİRİLEN AYAKKABILARI KUTSAL KİTAPTAN SÖKMEKTİ

Kuran-ı Kerimi yakan Danimarkalı kişinin, başka bir Kuran-ı Kerimin üzerine ayakkabı koyduğunu gördüğünü anlatan Samarrayi, bu duruma daha çok sinirlendiğini ve kutsal kitap üzerindeki ayakkabıyı almak istediğini belirtti.

Samarrayi, sonrasında yaşananlar için şu ifadeleri kullandı:

Kuran-ı Kerimin üzerinden ayakkabıları almaya çalışırken Danimarkalı kişi bana yine saldırdı ve belimden darp edildim. Daha sonra ayakkabıları Kuran-ı Kerimin üzerine çiviyle yerleştirdiğini gördüm. Kuran-ı Kerim elimdeyken saldırıya uğramaya devam ettim. O sırada polisi çağırdım ve polisler olay yerine gelince Kuran-ı Kerimi yakan kişi, polislere benim onun eşyalarını çaldığımı söyledi. Kuran-ı Kerimi elinden aldım ama sonra polisler yakması için Kuran-ı Kerimi ona iade etti. Bana saldırdığı için ona dava açtım. Ertesi gün karakola gidince onun da benden şikayetçi olduğunu öğrendim ve bana onun eşyalarını çaldığım iftirasını atmış. Benim için önemli olan yaptığım mücadele sonucunda Kuran-ı Kerimin üzerine iliştirilen ayakkabıları kutsal kitaptan sökmekti.

Hakkında atılan iftiradan dolayı söz konusu davanın sürdüğünü söyleyen Samarrayi, Danimarka vatandaşlarının Kuran-ı Kerime yönelik saldırılarından memnun olmadığının altını çizdi.

Samarrayi, Kuran-ı Kerimi korumaya çalışmamdan dolayı Danimarka vatandaşlığından olmak umurumda olmaz. Kuran-ı Kerimi savunmaktan pişman değilim. dedi.

Kuran-ı Kerime yönelik eylemin Irak Büyükelçiliği önünde yaşandığını söyleyen Samarrayi, kendisine söz konusu büyükelçilikten hiçbir destek gelmediğini de belirti.

KURAN-I KERİM YAKMAK İSTEYEN GRUBA MÜDAHALE ETMİŞTİ

Kuran-ı Kerimin yakılmasını engellemek isteyen Samarrayi, grup üyelerinin saldırısına uğramış ve araya giren polis tarafından olay yerinden uzaklaştırılmıştı.

Grubun bulunduğu alana yönelen Samarrayi, üzerine ayakkabı koyulan Kuran-ı Kerimi alarak, yakılmasını engellemeye çalışmıştı.

Grup üyelerinin kadına saldırarak elindeki Kuran-ı Kerimi almaya çalıştığı sırada polis duruma müdahale etmişti. Tarafları ayıran polis, olay yerinden uzaklaştırdığı kadının elinden aldığı Kuran-ı Kerimi gruba yeniden vermiş, tepkisini bağırarak da dile getiren Samarrayi, Kimse Kuran-ı Kerimi yakmaz, size yazıklar olsun. ifadelerini kullanmıştı.

Yerel basındaki habere göre polisin olaydan sonra bir süre konuştuğu ve kimlik bilgilerini sorguladığı Samarrayi hakkında hırsızlığa teşebbüs suçlamasında bulunulmuştu.

İSVEç VE DANİMARKADA KURAN-I KERİME YÖNELİK PROVOKASYONLAR

İsveç ve Danimarkada son dönemde Kuran-ı Kerime yönelik saldırılar yoğunlaşırken, bu provokasyonlara izin verilmesi tepkiyle karşılanıyor.

Danimarkalı aşırı sağcı politikacı ve Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, 2022de Paskalya tatili boyunca İsveçin Malmö, Norköpin, Jönköping kentleri ile başkent Stockholmde Kuran-ı Kerim yakma provokasyonlarını sürdürmüştü.

Paludan, 21 Ocakta Türkiyenin Stockholm Büyükelçiliği ve 27 Ocakta Türkiyenin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakmıştı.

Stockholmde Irak asıllı Salwan Momika da Kurban Bayramının birinci gününe denk gelen 28 Haziranda, Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kuran-ı Kerim yakmıştı.

Momika, 20 Temmuzda da Irakın Stockholm Büyükelçiliği önünde polis koruması altında Kuran-ı Kerimi ve Irak bayrağını ayaklar altına almıştı.

Danimarkadaki İslam düşmanı ve aşırı milliyetçi bir grup, nisan ayı itibarıyla Türkiyenin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Türk bayrağına ve Kuran-ı Kerime yönelik saldırı düzenlemeye başlamıştı.

İslam karşıtı pankart açan ve İslama hakaret içeren sloganlar atan grup üyeleri, 21 Temmuzda Irakın, 24 Temmuzda İran ve Irakın, 25 Temmuzda da Mısır ve Türkiyenin Kopenhag büyükelçilikleri önünde Kuran-ı Kerim yakmıştı.

Grup, 28 Temmuzda Kopenhagdaki bir caminin önünde Kuran-ı Kerim yaktı.

Bu eylemlerin, polis koruması eşliğinde ve yetkili makamlardan izin alınarak yapılmasına, Türkiye başta olmak üzere birçok ülke tepki göstermişti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 25 Temmuzda, kutsal kitaplara yönelik şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyan ve bu tür eylemleri şiddetle kınayan karar tasarısı kabul edilmişti.

Ana Sayfaya Git