ECOWAS, Nijer'deki cuntaya 1 hafta süre tanıdı:

ECOWAS, Nijer'deki cuntaya 1 hafta süre tanıdı:

Haberler 30.07.2023 - 17:28 Son Güncelleme : 30.07.2023 - 17:28

Nijeryanın başkenti Abujada Nijer gündemiyle yapılan olağanüstü ECOWAS Zirvesi sona erdi.

ECOWAS Komisyonu Başkanı Omar Touray, zirve sonrası basına yaptığı açıklamada, ECOWAS ülkelerinin, Nijere tüm hava ve kara sınırlarını kapattığını ve Nijerin Batı Afrika Devletleri Merkez Bankasındaki (BCEAO) varlıklarının dondurulduğunu duyurdu.

Touray, Nijerde meşru muhatabın Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum olarak belirlendiğini ve cuntanın hiçbir şekilde tanınmayacağını belirtti.

Cuntaya Cumhurbaşkanı Bazumun serbest bırakılması ve görevine dönmesi için 1 hafta süre verildiğini vurgulayan Touray, Bu süre zarfında ECOWASın talepleri yerine getirilmezse askeri müdahale de dahil her türlü seçeneği değerlendireceğiz. dedi.

Öte yandan Nijerdeki cuntayla arabuluculuk faaliyetleri yürütmesi için Çad Cumhurbaşkanı Mahamat İdris Deby??????? görevlendirildi.

- Nijerdeki darbe

Nijerde Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuzda Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, 28 Temmuzda Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı.

Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufounun sırdaşı olarak bilinen ve Abdourahmane ismiyle de anılan Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu.

Bazum, 26 Temmuzdan bu yana şahsi konutunda tutuluyor.

Ana Sayfaya Git