Enerjide Türkiye ve IKBY yakınlaşması

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un eski danışmanı Ali Khedery, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) enerji ihracatı açısından Türkiye'nin "kritik partneri" olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirtti.

Haberler 12.03.2017 - 11:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDnin Irakta en uzun görev yapan bürokrat Khedery, enerji alannda Ortadoudaki gelimelere ilikin AA muhabirlerine deerlendirmelerde bulundu.

Khedery, ABD Dileri Bakan Tillersonn, Türkiye ve IKBYnin enerji alanndaki ortakln güçlendirmeye yardm edebileceini vurgulayarak, IKBY, enerji ihracat açsndan Türkiye için kritik bir partner ve öyle olmaya devam edecek. Tillerson ile bu konuyu ele aldk. Türkiye ve IKBY ilikilerini güçlendirmeye yardm edebileceimizi belirttim. Türkiye ile IKBY enerji alannda yakn ibirlii içinde olabilir. diye konutu.

IKBYnin enerji kaynaklarnn Türkiye üzerinden tanmasnn ABDnin NATOda müttefiki olan Türkiye ve Avrupaya yardmc olduunu ifade eden Khedery, böylelikle Rusya ve ran gazna bamlln azaldn söyledi.

Irakn son dönemde Ürdün ve ran ile imzalad enerji anlamalarna da deinen Khedery, unlar kaydetti:

Enerji kaynaklarnn ihracat rotalarn çeitlendirmesi stratejik olarak Irakn çkarna. Arap Baharndan önce kaynaklarn Suriyeye aktarmn salayacak bir boru hatt ina etmeyi planlyorlard. Ancak bu u an iç sava ve DEA varl nedeniyle mümkün görünmüyor. Dolaysyla, Irakn güney illeri ve tamamyla bo bir çöl olmas ve güvenlik riski bulunmamas nedeniyle Suudi snrndan Ürdüne gidecek bir boru hatt, Irakn stratejik seçimi olacaktr.

TRUMP YÖNETMNN ORTA DOU POLTKALARI

ABD Bakan Donald Trumpn politikalar ve yeni Ortadou ekibinden umutlu olduunu ve ABD eski bakanlarnn Ortadou ekiplerini de tandn belirten Khedery, Trumpn ekibinin önceki dönemlerde yaplan hatalar tekrarlamayacan düündüünü söyledi.

Khedery, Trumpn çok iyi bir ekibe sahip olduunu ifade ederek, Bu ekip Ortadouyu ve bölgedeki yönetimleri yakndan tanyor. Bu ekibin Trump bölgede daha akllca davranmaya yönelterek, ABD politikasn Türkiye, srail ve Arap ülkeleri gibi bölgesel müttefikleriyle yakn çizgide oluturmaya ikna edeceklerine eminim. dedi.

Önümüzdeki dönemde Türkiye ve ABD yönetimi arasnda kurulacak ilikiye yönelik iyimser bir tablo beklediini belirten Khedery, Bakan Trumpn, ekibini desteklemesi ve güçlendirmesi hem ABDnin hem de AB, Türkiye, srail ve Körfezdeki dier müttefiklerin lehine olacaktr. Bence maalesef Obama bunun tam aksini yapt. Dostlarmz görmezden geldi ya da yeterli ilgiyi göstermedi. Türkiye de bunlardan biri. deerlendirmesinde bulundu.

DEATAN DAHA KÖTÜSÜ GELEBLR

Ali Khedery, ABD ve DEAa kar oluturulan koalisyon stratejisinin ksa vadeli olduunu, bu stratejinin gelecee odaklanmas gerektiini ifade etti.

Koalisyonun ksa vadeli stratejisinin ABDnin Ortadou politikasnda sorun oluturduuna iaret eden Khedery, unlar kaydetti:

ABD ve koalisyonun sadece DEA yenmeye deil, DEA bittikten sonra ne olacana da odaklanmasn umuyorum. DEAn yükseliini destekleyen eitimsizlik, umutsuzluk, adaletsizlik gibi sosyal ve ekonomik meselelerin çözümüne odaklanmazsak, DEAtan daha kötü bir terör örgütü ortaya çkacaktr. DEA askeri olarak geriliyor. Ancak, odak noktas bundan sonras olmal. Eer Irakl, Sünni, ii, Arap ve Kürtler arasnda bir ulusal bar salanmazsa, durum daha da kötüleecektir.

Ana Sayfaya Git