Erdoğan, NATO Zirvesi'nde yoğun diplomasi trafiği yürüttü

ABD'nin başkenti Washington'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve temasları kapsamında bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi.

Haberler 12.07.2024 - 14:39 Son Güncelleme : 12.07.2024 - 14:39

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Almanya Başbakanı Olaf Scholzun da aralarında bulunduğu liderlerle ikili görüşmeler yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABDnin başkenti Washingtondaki Walter E. Convention Centerda düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinde yoğun diplomasi trafiği yürüttü.

Zirvenin ilk günü 9 Temmuzda Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüşen Erdoğan, 10 Temmuzda Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi.

Erdoğan, zirvenin son gününde ise Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca zirve kapsamında düzenlenen oturum ve toplantılarda da çok sayıda liderle sohbet etti.

Türkiyenin AB üyelik süreci canlandırılmalı

Erdoğan ile Macron arasındaki görüşmede, Türkiye ile Fransa ikili ilişkileri, Ukrayna-Rusya savaşı, İsrailin Filistine yönelik saldırılarıyla bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Türkiye ile Fransa ilişkilerinin her alanda artırılmasının önemini ifade eden Erdoğan, Türkiyenin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılmasının gerekli olduğunu, Türkiyenin bu konuda desteklenmesinin beklendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrailin ateşkes konusunda Batılı ülkeler tarafından teşvik edilmesinin bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacağını, Fransanın da bu noktada somut adım atmasının yararlı olacağını söyledi.

İlişkilerdeki olumlu seyir artarak devam etmeli

İngiltere Başbakanı Starmer ile görüşmesinde Erdoğan, yeni dönemde Türkiye ile İngilterenin ilişkilerin her alanda geliştirilmesi için yeni adımlar atabileceğini, ilişkilerdeki olumlu seyrin artarak devamını arzuladıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel konuların ele alındığı görüşmede, Starmerı yeni görevi için bir kez daha kutladı.

Ateşkes için İsraile baskı yapılmalı

Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz ile görüşmesinde, İsrailin Gazzeye yönelik saldırılarının sona ermesi ve ortaya çıkan ateşkes fırsatının heba edilmemesi için İsraile baskı yapılması gerektiğini dile getirerek, çatışmaların bölgeye yayılmasının engellenmesi için de gayretlerin artırılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiyenin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması için Almanyadan destek beklendiğini ifade etti.

Türkiye, arabuluculuk dahil her türlü girişime hazır

Erdoğan ile Zelenskiy görüşmesinde, Ukrayna-Rusya savaşının seyri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Görüşmede, Türkiyenin, Ukrayna-Rusya savaşının adil bir barışla sonuçlanması için gayretlerini sürdürdüğünü, Karadeniz Tahıl Girişiminin yeniden canlandırılması için de çalışmalara başlandığını bildiren Erdoğan, Türkiyenin barışa zemin oluşturmak adına arabuluculuk dahil her türlü girişime hazır olduğunu da belirtti.

Türkiye-İtalya ilişkileri gelişmeye devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Meloni ile görüşmesinde, iki ülke ilişkilerinin atılacak adımlarla gelişmeye devam edeceğini, bunun için çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

Erdoğan, bölgedeki gerilimlerin barış yoluyla sonlandırılması için Türkiyenin elinden geleni yaptığını, bunun için bütün ülkelerin çaba sarf etmesi gerektiğini anlattı.

Yunanistan ile iyi komşuluk gayretleri sürecek

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüşmesinde Erdoğan, Türkiyenin Yunanistan ile iyi komşuluk esasına dayalı, dayanışma ruhunu geliştirme gayretlerine devam ettiğini, bunların artarak süreceğini dile getirdi.

Erdoğan, Ukrayna ve Filistindeki çatışmaların sona ermesi için müspet çabaların artırılması gerektiğini, tüm bölge ülkelerinin bu coğrafyalarda barışın hakim olması için çalışmasının yararlı olacağını da belirtti.

Türkiye, barışçıl çabalarına devam edecek

Erdoğanın Macaristan Başbakanı Orban ile görüşmesinde, iki ülke ilişkileri, Türkiyenin Avrupa Birliği katılım süreci ile bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiyenin Ukrayna-Rusya savaşı ve İsrailin Gazzeye yönelik saldırılarının sona ermesi için barışçıl çabalarını sürdürdüğünü, uluslararası kamuoyunun bu bölgelerde barışın tesisi için gayretlerini artırması gerektiğini kaydetti.

Erdoğan, Macaristanın dönem başkanlığında Türkiyenin, Avrupa Birliği katılım sürecinin canlandırılması ve ilişkilerin ilerletilmesi noktasında destek beklediğini de ifade etti.

Ana Sayfaya Git