Erdoğan, Pakistan ziyaretini sıcak mesajlarla noktaladı

Pakistan ziyaretini tamamlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ziyaretinin son gününde düzenlenen ortak basın toplantısında sıcak mesajlar verdi.

Haberler 23.05.2012 - 10:50 Son Güncelleme : 23.05.2012 - 10:50

Erdoğan, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani tarafında bugün resmi törenle karşılandı.İki başbakan, baş başa yaptıkları görüşmenin ardından heyetler arası gerçekleşen görüşmeye katıldı. İki başbakan düzenledikleri ve onlarca basın mensubunun takip ettiği basın toplantısında ise dostluk ve kardeşlik mesajı verdi.

KÜRESEL SERMAYE TAVSİYESİ

Başbakan Erdoğan, Pakistan tarafına daha çok küresel yatırımı çekme tavsiyesinde bulundu. Erdoğan, dünyada söz sahibi olmanın temel yolunun güçlü ekonomi ve demokrasiden geçtiğini kaydetti. Erdoğan, bir zaman yargının bu konuda önlerini tıkadığını ve sonunda bu hedeflerinde haklı olduklarını anlaşıldığını hatırlattı. Erdoğan, istikrarda ve güvenlikte mesafe kat eden Pakistan’ın daha çok yatırım çekeceğini kaydetti.

Erdoğan Pakistan’a yaptıkları desteğin bir ailede kardeşin kardeşe yapması gereken destek olduğunu belirterek, 2005’deki deprem ve 2010’daki sel felaketinde bir ailenin bireyi olarak Pakistan’a geldiklerini vurguladı.

ASIL ÇIKAR, MİLLET ÇIKARI

Türkiye olarak Pakistan’ın kalkınması, huzuru, birlik ve beraberliğinden yana olduklarını dile getiren Erdoğan, ülkede muhalefetin olmasının çok doğal olduğunu, iyi bir muhalefetin iktidar kadar önemli olduğunu, Pakistan’daki iktidar ve muhalefetin öncelikli çıkarının ülke ve millet çıkarı olması gerektiğini dikkat çekti. Erdoğan muhalefetteki Nevaz Şeferi ile iktidar arasında bir diyaloğun olmasının ise ülke yararına olacağı kanaatinde olduğunu ifade etti.

Türkiye ve Pakistan arasındaki ilişkilerinin giderek gelişme gösterdiğine de işaret eden Erdoğan, öncelikli hedeflerinin ticari ve ekonomik alanda başlatılan çalışmaları daha da geliştirmek, iki ülke arasındaki bir milyar dolar dolayında seyreden ticaret hacmini de 2 milyar dolar ve üzerine çıkarmak olduğunu aktardı.

HABERAL İŞİ YARGININ KONUSU

Başbakan Erdoğan, Ergenekon davasının tutuklu sanığı CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’la ilgili bir soru üzerine ise bu meselenin tamamen yargının konusu olduğunu söyledi. Erdoğan konuşması devamında, Yargıyla ilgili olan bu konu hakkında dışarıdan içeriden bazı aktivistlerin, şu veya bu kişilerin, bu tür temennileri bizi pek ilgilendirmiyor. Bizi alakadar etmiyor. Yargı bu konuda ne karar verirse herkes ona uymak durumundadır. Konu sıradan bir konu değildir ve konunun ilişkili olduğu madde ciddi bir maddedir. Ve bu maddeyi bile bile, bu maddenin muhatabı olduğunu bile bile ne yazık ki, mensubu oldukları siyasi parti bu kişileri aday göstermiştir. Mesleki noktadaki taassubla bu iş ele alınırsa bu yanlış olur.’’ dedi. Erdoğan ayrıca Haberal’ın tutuklu iken vekilliğe aday gösterildiğini hatırlattı.

AFGANİSTAN’DAN EN SON ÇIKARIZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO’ya bağlı muharip birliklerin Afganistan’dan çekilme takvimine ilişkin, ’’Öncelikle şu andaki hedef 2014 sonu gibi görünüyor ama bu tabi kesin bir süre değil. Bu 2014’ten sonraya da sarkabilir. Ben tabi ülkemle alakalı, Türkiye ile alakalı söyleyeyim, Türkiye olarak biz bütün ülkeler orayı terk ettikten sonra, biz terk etmeyi düşünüyoruz. Biz kardeşlerimizi orada yalnız bırakmayı düşünmüyoruz. Ve onlar bize ne zaman derlerse ’tamam teşekkür ederiz’ biz oradan ayrılmayı hedefliyoruz ve o ana kadar da çalışmaya devam edeceğiz.’’ diye konuştu.

Erdoğan Kazakistan’a hareket etmeden önce başbakanlık bahçesine ziyaret anısına ağaç dikti. Bu arada Erdoğan’a Kaid-i Azam Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır