Alman medya kurumu RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş tehlikesini önceden görüp arabuluculuk teklif ettiğini hatırlatarak, O dönemde Batıda çok azı yakın zamanda olacak bir Rus işgaline inanıyordu. Oysa Erdoğan açık bir şekilde yaklaşan savaş tehlikesini gördü. diye yazdı.
RNDnin internet sayfasına yer alan yorumda, Cumhurbaşkanı Erdoğanın, perşembe günü Lvivde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy ile ortak basın toplantısında savaşın en nihayetinde müzakere masasında sonuçlanacağına inandığını söylediğine işaret edildi.
Yorumda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendisinin yıldırılmasına izin vermiyor: Savaşı müzakere masasında bitirmek için Rusya ve Ukrayna arasında arabulucu olmak istiyor. Ancak arabulucu Erdoğan, kendi çıkarlarını da takip ediyor. değerlendirmesinde bulunuldu.
Erdoğan savaş tehlikesini Batının geri kalanından daha önce gördü
Rusya birliklerini geçen sonbaharda Ukrayna sınırına çıkardığında Erdoğanın arabuluculuk yapmayı teklif ettiği ve ihtilafın diplomatik çözülmesi konusunda ikazda bulunduğu aktarılan yorumda, O dönemde Batıda çok azı yakın zamanda olacak bir Rus işgaline inanıyordu. Oysa Erdoğan açık bir şekilde yaklaşan savaş tehlikesini gördü. ifadesi kullanıldı.
Yorumda, Erdoğanın o dönemde ve bugün de hala Zelenskiy ve (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ile iyi kişisel bağları olan çok az yabancı devlet ve hükümet başkanı arasında yer aldığına dikkat çekilerek, Türkiye Devlet Başkanı ikisini de memnun etmeye çalışıyor: Türkiye, Ukraynaya insansız hava araçları tedarik ediyor. Ancak aynı zamanda Türkiye Batının Rusyaya karşı yaptırımlarını tek NATO ülkesi olarak uygulamıyor. denildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğanın Moskova ile iyi bir bağlantısı olduğunu ve Putinin son aylarda başka hiçbir Batılı politikacıyla Türk Devlet Başkanı kadar sık görüşmediğine işaret edilen yorumda, Yakın ekonomik ilişkiler var. Geçen sene Türkiye, petrol ithalatının 4te 1ini ve doğal gazı ihtiyacının yarısını Rusyadan aldı. Ayrıca Rus devlet şirketi Rosatom Akdeniz kıyısında Mersin yakınlarında Türkiyenin ilk nükleer santralini inşa ediyor. Rusya, bir ihracat pazarı olarak ve Türk turizmi için de önemli bir rol oynuyor. ifadelerine yer verildi.
Yorumda, Erdoğanın son aylarda savaşın iki tarafını masaya getirmek için sürekli girişimde bulunduğu belirtilerek, Erdoğanın, arabulucu olarak başarılı olmasıyla sadece uluslararası olarak takdir edilmeyi değil, aynı zamanda gelecek ilkbaharda yapılacak seçimlerde ihtiyaç duyduğu iç politikadaki rüzgarı da arkasına alabileceği kaydedildi.