Suriye’de Beşşar Esed’e bağlı ordu birliklerinin yönetim karşıtlarının yoğun olduğu kentlere düzenlediği hava saldırısında 21 kişinin öldüğü bildirildi.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Suriye ordusunun hava ve karadan gerçekleştirdiği operasyonlarda, Humus, İdlib ve Dera’da 4’er, Hama ve başkent Şam’ın banliyölerinde 3’er, Halep’te 2 ve Deyru’z Zor’da bir olmak üzere ülke genelindeki olaylarda 21 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
SALDIRILAR HAVADAN
Bu arada Halep’in Şeale köyü yakınlarında yer alan Hava Kuvvetleri 1003’üncü Radar Birliği’nin, Özgür Suriye ordusu (ÖSO)birliklerince ele geçirildiğini belirten Suriye Genel Devrim Konseyi(SRGC), ÖSO birliklerinin Halep Piyade Okulu’nu kuşattığını ve 6 yüksek rütbeli Subay ile 40 askerin esir alındığını kaydetti.
Okulun çevresinde ve içinde şiddetli çatışmaların yaşandığına değinen SRGC, kentteki Askeri İdari İşler Akademisi’nin de muhaliflerin kontrolüne geçtiğini aktardı.
ŞAMIN DOĞU BÖLGESİ
Başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesinde, savaş uçaklarının yerleşim yerlerini bombaladığını ve bölgeden beyaz dumanların yükseldiğini dile getiren SRGC, Doğu Guta bölgesinde yer alan ilçe ve beldelerin tamamında elektrik ve iletişimin kesik olduğunu açıkladı.
Birçok kent ve beldenin rejim güçlerinin saldırılarına maruz kaldığını ifade eden SRGC, çeşitli kentlerde Cuma namazından sonra yönetim karşıtı gösterilerin düzenlendiğini belirtti.
Öte yandan Şam yerel komiteleri, Uluslararası Şam Havaalanı yakınlarında bir savaş uçağının düşürüldüğünü ileri sürdü.
YARALILARDAN İKİSİ ÖLDÜ
Buarada, Halep kentine düzenlenen saldırıda yaralanan Suriyelilerden 15’i Türkiye’ye getirildi. Kilis Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan yaralılardan 2’si müdahaleye rağmen kurtarılamadı.
ESEDE MESAJ HERŞEY MASADA
Öte yandan, İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’e her ihtimalin masada olduğu mesajını gönderdi.
AB zirvesinin ardından basına konuşan Cameron, Esed’e hiçbir şeyin masa dışında olmadığı ve daha iyi şekillenen, daha iyi organize olan ve daha iyi koordinasyon içindeki muhalefete daha fazla destek, daha çok yardım ve birlikte daha çok çalışmanın güçlü bir şekilde masada olduğu yönündeki açık mesajın gitmesini istiyorum dedi.
Cameron, Suriye’de mümkün olan en hızlı dönüşüm için AB’nin muhalefetin yapılanmasına yardımcı olması, birlikte çalışması ve danışmanlık yapması gerektiğini söyledi.
David Cameron, Çok zor bir durum. Kolay cevaplar yok. Bu işler zaman alır. Tüm zorlukları anlamamız gerekiyor şeklinde konuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise Hedefimiz Beşşar Esed’in bir an önce gitmesini sağlamak olmalıdır dedi.
AB zirvesinde alınan Suriye kararında, AB dışişleri bakanlarına, muhalefete yardım ve sivillerin korunmasına daha fazla destek için tüm seçenekleri değerlendirmeleri görevi verildi.
Kararda, Suriye’de Devlet Başkanı Esed ve gayrımeşru rejiminin olmadığı bir geleceğe doğru siyasi dönüşüm zorunludur denildi.
AB liderleri, Suriye’de demokratik, kapsayıcı, insan hakları ve azınlık haklarına saygılı bir geleceği desteklediklerini bildirdi.
AB dışişleri bakanları, 10 Aralık’ta Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nu (SMDK) Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanınmıştı.