Eski Japonya Başbakanından, Tayvan için "güçlü caydırıcılık" mesajı

Eski Japonya Başbakanı Aso Taro, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ı ziyaretinde, Japonya ve ABD'nin Çin'in askeri baskısına karşı Ada'yı savunmak üzere "güçlü caydırıcılık" sağlaması gerektiğini belirtti.

Haberler 08.08.2023 - 09:36 Son Güncelleme : 08.08.2023 - 10:00

Japon haber ajansı Kyodonun haberine göre, Aso, Tayvanda Prospect Vakfının düzenlediği bölgesel güvenlik forumunda konuştu.

ABDnin önceki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosinin geçen yıl Tayvana ziyaretinin ardından çinin büyük ölçekli askeri tatbikatlarla Ada üzerindeki baskıyı artırmasıyla bölgedeki güvenlik durumunun normalden acile döndüğüne dikkati çeken Aso, Japonya, Tayvan, ABD ve benzer görüşteki ülkelerin güçlü caydırıcılık sağlaması için kararlılığa hiçbir zaman bu denli ihtiyaç duyulmamıştı. dedi.

Halen Japonyada iktidardaki Liberal Demokrat Partinin (LDP) genel başkan yardımcılığını yürüten 82 yaşındaki eski Başbakan, konuşmasında, Tayvan Boğazında savaşın engellenmesinin önemini vurguladı.

2008-2009da Başbakan, 2012-2021de Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak görev yapan Aso, 3 günlük ziyaret için Japon parlamentosu Diet üyelerinde oluşan LDP heyetiyle dün Tayvana gelmişti.

Aso, ziyaretinde Tayvan lideri Tsai Ing-wen, lider vekili Lai Ching-te, Dışişleri Bakanı Joseph Wu ve diğer yetkililerle görüşecek.

Tayvan konusunda çine karşı eleştirel görüşleriyle bilinen Asonun, 2021de partisinin bağış toplama etkinliğindeki, Tayvanın (çin tarafından) işgal edilmesi halinde Japonyanın Adayı savunması gerektiğine yönelik sözleri, çinin tepkisine yol açmıştı.

Pekin yönetiminin, Asonun ziyaretine ve Tayvan konusundaki yorumlarına ilişkin rahatsızlığını dile getirmesi bekleniyor.

çinin topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, çin Halk Cumhuriyetinin kurulduğu 1949dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.

Pekin, Tek çin ilkesini vurgulayarak Tayvanın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

Ana Sayfaya Git