Filipinler Haber Ajansının (PNA) haberine göre, Marcos, Japon medyasına bölgesel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Marcos, Filipinlerin barış ve kurallara dayalı düzene bağlı kalmaya devam edeceğini belirterek öte yandan bölgesel istikrarı korumak için de müttefikleriyle güçlü ittifaklar kuracağını kaydetti.
Bölgede varlığını daha fazla hissettiren çinin, komşu ülkeler için gerçek bir meydan okuma oluşturduğunu ifade eden Marcos, Korkarım ki geçen aylar ve yıllarda gerilimin azalmak yerine arttığını söylemek zorundayız. dedi.
Güney çin Denizindeki anlaşmazlığı dünyanın karşı karşıya olduğu en karmaşık jeopolitik zorluk olarak nitelendiren Marcos, dünyada hiçbir ülkenin Rusya-Ukrayna Savaşı gibi bir çatışmanın Asyada başlamasını istemediğini ve anlaşmazlığa ilişkin çözüm yolları arayışlarının devam ettiğini söyledi.
GÜNEY çİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI
Güney çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşının ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.
çin, ilk kez 1947de yayımladığı haritayla Güney çin Denizinin yüzde 80inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.
Başta Paracel ve Spratly adaları olmak üzere bölgedeki adacık, resif, sığlık, kayalık ve deniz bentleri üzerindeki egemenlik ihtilafları, zaman zaman ülkeler arasında gerginliklere yol açıyor.
çinin ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.
Laheydeki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016da Filipinlerin başvurusuyla verdiği kararda çinin, Güney çin Denizinde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.
AA