Filipinler'e ait ikmal tekneleri, Güney Çin Denizi'nde Çin sahil güvenlik ablukasını aştı

Filipinler'e ait 2 ikmal gemisinin Güney Çin Denizi'ndeki Spratly Adaları sularında bulunan Çin sahil güvenlik gemileri tarafından oluşturulan blokajı aştığı bildirildi.

Haberler 04.10.2023 - 20:35 Son Güncelleme : 04.10.2023 - 22:13

Filipinlerde Güney çin Denizindeki ihtilaflı suları denetleyen bir hükümet kurumu yaptığı açıklamada, 2 ikmal gemisinin, çine ait sahil güvenlik gemilerinin engelleme, taciz ve müdahale girişimlerine rağmen, yine bu gemiler tarafından oluşturulan ablukayı aşarak, bölgedeki Filipin kuvvetlerine ikmal malzemeleri teslim etmeyi başardığını duyurdu.

Açıklamada ayrıca, BRP Sierra Madre gemisine yapılan bu ikmal ve bakım görevlerinin yerel ve uluslararası hukuka uygun olarak yapılan düzenli operasyonların bir parçası olduğu belirtildi.

BRP Sierra Madre savaş gemisi, Spratly Adaları yakınındaki İkinci Thomas Sığında bulunuyor.

çİN İLE FİLİPİNLER ARASINDAKİ BARİYER GERGİNLİĞİ

Filipinler Sahil Güvenliği, 25 Eylülde Scarborough Sığının güneydoğu girişine döşenen 300 metre uzunluğundaki yüzen bariyerin kaldırıldığını duyurmuştu.

Filipinli yetkililer, ihtilaflı sulara yapay engeller koymakla suçlayıp şiddetle kınadıkları çinin, Güney çin Denizindeki ihtilaflı sulara yerleştireceği her türlü bariyeri kaldıracaklarını bildirmişti.

çin ise Filipinlerin yüzen bariyeri kaldırmasını, Manilanın kendisini eğlendirdiği bir fars olarak nitelemişti.

GÜNEY çİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Güney çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşının ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.

çin, ilk kez 1947de yayımladığı haritayla Güney çin Denizinin yüzde 80inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

Başta Paracel ve Spratly Adaları olmak üzere bölgedeki adacık, resif, kayalık ve deniz bentleri üzerindeki egemenlik ihtilafları, zaman zaman ülkeler arasında gerginliklere yol açıyor.

çinin ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Laheydeki Daimi Tahkim Mahkemesi (PCA), 2016da Filipinlerin başvurusuyla verdiği kararda çinin, Güney çin Denizinde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.

Ana Sayfaya Git