Filistin Yasama Konseyinden İsrail saldırısında ölen Hamas'ın "ilk kadın üyesi" için taziye mesajı

Filistin Yasama Konseyi, İsrail'in 19 Ekim'de Gazze'deki evine düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Hamas Siyasi Bürosunun "ilk kadın üyesi" ve Hamas'ın Filistin Yasama Konseyi üyesi Cemile eş-Şanti için taziye mesajı yayımladı.

Haberler 21.10.2023 - 20:58 Son Güncelleme : 22.10.2023 - 00:48

Hamas bünyesinde önemli görevlerde bulunan Şanti, 1957de Gazze Şeridinin kuzeyindeki Cibalya Mülteci Kampında doğdu. Mısırdaki Ayn Şems Üniversitesi İngiliz Dili Bölümünden 1980 yılında mezun olan Şanti, 10 yıl boyunca Suudi Arabistanda öğretmenlik yaptı.

Şanti, 1990 yılında Hamasın teşkilat çalışmalarına katılmak üzere Gazze Şeridine dönerek, 1998de İslam Üniversitesinde Pedagoji üzerine yüksek lisans yaptı.

Birleşik Arap Emirliklerideki Dubai Üniversitesi Farha Aile Bilimleri Fakültesinde uzaktan eğitim yoluyla Eğitim Yönetimi alanında 2013 yılında doktorasını tamamlayan Şanti, 2006da ise Hamasa bağlı Reform ve Değişim bloğundan milletvekili seçildi.

Şanti 2013te ise Gazzedeki hükümette Kadınlar Bakanlığına atandı.

Şantinin adı ilk olarak 3 Kasım 2006da, başında bulunduğu kadınlar yürüyüşünün, Gazze Şeridinin kuzeyindeki Beyt Hanunda içinde onlarca direnişçinin bulunduğu camiye İsrail askerleri tarafından uygulanan ablukayı kırmayı başarması ile öne çıktı.

Şantinin evi bu olaydan üç gün sonra, İsrail uçakları tarafından bombalandı. Şanti evde olmadığı için hayatta kalırken, olayda kardeşinin eşi ve iki kişi daha hayatını kaybetti.

Hamas, 2021de, Gazzede yapılan iç seçimlerin sona erdiğini, Şura Konseyi, Siyasi Büro üyeleri (16 kişi), Yönetim Kurulu üyeleri ve denetim komitesi başkanlarını seçtiği duyurdu. Seçimlerde ilk defa bir kadın olarak Cemile eş-Şantinin Siyasi Büro üyeliğine getirildiği açıklandı.

HAMAS, USAME EL-MEZİNİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ DOĞRULADI

Öte yandan Hamas, İsrailin 17 Ekim Salı günü düzenlediği saldırıda Siyasi Büro Üyesi Usame el-Mezininin hayatını kaybettiğini doğruladı.

İsrailin hava saldırısında yaşamını yitiren Mezini için taziye mesajı yayımlayan Hamas, Mezininin İslam Üniversitesinde akademisyenlik yaptığını ve bir dönem Eğitim Bakanlığı görevini yürüttüğünü kaydetti.

İsrail ordusu salı günü Hamasın Şura Konseyi Başkanlığını da yürüten Mezininin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Hamasın üst düzey yetkililerinden Zekeriya Ebu Muammer ve Cevad Ebu Şemale de 7 Ekimden bu yana düzenlenen İsrail saldırılarında hayatını kaybeden isimler arasında yer alıyor.

İsrail ordusu 14 Ekimde Hamasın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları komutanı Ali Kadının da hava saldırısında öldürüldüğünü duyurmuştu. Ancak Hamastan konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Ana Sayfaya Git