Fransa'da Macron'un Nijer'den çekilme kararına eleştiriler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte, diplomatlar ve Fransız askerlerini Nijer'den çekme kararı ülkede eleştirilere neden oldu.

Haberler 25.09.2023 - 19:15 Son Güncelleme : 26.09.2023 - 00:53

Macronun, dün Ittenin Fransaya döneceğini ve Nijerdeki Fransız askerlerin yıl sonuna kadar ülkeyi terk edeceğini duyurmasının ardından bu kararı eleştirildi.

Orta ve Güney Afrika Gözlemevi Koordinatörü Thierry Vircoulon, Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, gelinen noktada Büyükelçi Ittenin Parise geri çağırılmasından başka bir çözümün olmadığını kaydetti.

Vircoulon, Fransanın cihatçılıkla savaşı resmen sona erdi. Fransanın Sahelde artık bir geleceği yok. değerlendirmesinde bulundu.

FRANSA MALİDE, BURKİNA FASODA VE NİJERDE KAPIYA ATILDI YORUMU

Fransız gazeteci Jean-Dominique Merchet, X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada Macronun Nijerden çekilme kararını değerlendirdi.

Merchet, Macronun haftalarca takındığı duruşun işe yaramadığını savunarak, Fransanın Malide, Burkina Fasoda ve Nijerde kapıya atıldığını ifade etti.

Yeşiller Partisi (EELV) üyesi ve dün Paristen senatör seçilen Yannick Jadot konuk olduğu kamu yayıncısı Franceinfo kanalında, Itteyi geri çekme kararının, Macron için bir yenilgi olduğunu ileri sürdü.

Jadot, (Nijerde) askeri bir müdahale yapmak isteyenlerin yanında yer alınmamalıydı. diyerek, Fransız askerlerinin Afrikadan çıkartılması gerektiğini belirtti.

Fransız milletvekili Aurelien Tache ise, The New Arab internet sitesi için kaleme aldığı yazıda, Saheldeki ülkelerde son darbeler sırasında Fransa karşıtı söyleme dikkati çekti.

Tache, Fransanın sömürge yıllarında Orta ve Batı Afrikada 2 milyondan fazla kişinin ölümünden sorumlu olduğunu ifade ederek, bağımsızlık sonrası Fransanın eskiden sömürgesi altındaki bağımsızlığını kazanan Afrika ülkelerinden ve halkından özür dilemediğini kaydetti.

Fransanın bu bölgede askeri varlığına devam ettiğini belirten Tache, tüm bunların Fransa karşıtı milliyetçi duyguların artmasına sebebiyet verdiğini söyledi.

Fransız milletvekili, İçinde bulunduğumuz siyasi bağlama rağmen, Fransa hala ders çıkarmış değil değerlendirmesini yaptı. Tache, Fransız hükümetinin Afrika ile olan diplomatik ilişkilerinde köklü bir değişikliğe gitmesi çağrısında bulundu.

FRANSA İLE NİJER ARASINDA BÜYÜKELçİ KRİZİ

Nijerde 26 Temmuzda başa geçen askeri yönetim, 25 Ağustosta Fransanın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itteye ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanımış ancak Büyükelçi Itte, ülkeden ayrılmamıştı.

Fransa, askeri cuntanın Fransız elçinin gitmesini talep edebilecek bir otorite olmadığını belirtmişti.

Bunun üzerine Nijer Dışişleri Bakanlığı, 31 Ağustosta Fransa Dışişleri Bakanlığına gönderdiği notada Büyükelçi Ittenin dokunulmazlığının kaldırıldığını ve sınır dışı edileceğini duyurmuştu.

Notadan sonra Fransanın Niamey Büyükelçiliği etrafında sıkı güvenlik önlemleri alınmış ve elçiliğe girip çıkan araçlar, Nijer güvenlik güçlerince kontrol edilmeye başlanmıştı.

Aynı şekilde Fransız askerlerinin konuşlu olduğu başkentteki Niamey 101 isimli hava üssü etrafında da güvenlik artırılmıştı.

Macron, 15 Eylülde yaptığı açıklamada, Büyükelçi Ittenin rehin alındığını söylemiş ve Büyükelçiliğe gıda girişine izin verilmediğini dile getirmişti.

Emmanuel Macron dün yaptığı açıklamada, Ittenin ve birçok Fransız diplomatın Fransaya döneceğini duyurmuştu.

Macron, Nijerdeki makamlarla olan askeri işbirliklerine son verdiklerini ve bu ülkede bulunan Fransız askerlerin yıl sonuna kadar koordineli şekilde Fransaya döneceğini belirtmişti.

NİJERDEKİ DARBE

Nijerde Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuzda Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuzda CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustosta Lamine Zeineyi başbakan olarak atamış, 10 Ağustosta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.

Ana Sayfaya Git