Gazze için ateşkes müzakereleri Doha'da başladı

Katar'ın başkenti Doha'da Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası müzakerelerinin başladığı ancak Hamas'ın katılmadığı duyuruldu.

Haberler 15.08.2024 - 15:46 Son Güncelleme : 15.08.2024 - 15:46

Mısırda yayın yapan El-Kahire el-İhbariye televizyonunun ismini açıklamadığı Mısırlı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İsrailin yıkıcı savaşını sürdürdüğü Gazzede ateşkes için Katar-Mısır-ABD ara buluculuğunda yeni bir müzakere süreci Dohada başladı.

Dohadaki müzakerelere İsrail heyetinin katıldığı ancak Hamasın katılmayı reddettiği, Hamas ve diğer Filistinli grupların Tel Avivden ABD Başkanı Joe Bidenın önerisi doğrultusunda geçen ay sağlanan mutabakata bağlı kalmasını istediği aktarıldı.

Mısır heyetinin Hamas ile İsrail arasında ateşkes anlaşmasının sağlanması için çabalarını yoğunlaştırdığına işaret edilen haberde Mısır, tüm taraflara acil sükunet için üzerinde mutabakat sağlanacak metnin oluşturulması gerektiğini yineledi denildi.

Hamas ile İsrailin Gazzede ateşkes konusundaki bakış açılarını yakınlaştırmak için Katar-Mısır-ABDnin iş birliği yaptığı aktarıldı.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahunun gün içinde Tel Avivdeki Savunma Bakanlığı kompleksinde Savunma Bakanı Yoav Gallant, Dışişleri Bakanı Israel Katz ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ile istişareler yapmak üzere görüşeceği duyuruldu.

Ara bulucu ülkelerin çağrısı ve Hamasın yanıtı
ABD, Mısır ve Katardan oluşan ara bulucular, 8 Ağustosta yayımladıkları ortak açıklamada, Gazzede ateşkes ve esir takası için 15 Ağustosta Kahire veya Dohada müzakerelere yeniden başlanması için İsrail ve Hamasa çağrı yapmıştı.

Hamas, çağrıya verdiği cevapta şu ifadeyi kullanmıştı:

Gerek biz gerekse #Mısır ve Katarlı ara bulucular, İsrailin ve Binyamin Netanyahu hükümetinin niyetini ve tavrını biliyoruz. Buna rağmen son öneriye olumlu yaklaştık ancak İsrail, bu öneriyle ilgili müzakere süreci boyunca ortaya atılmayan yeni şartlar öne sürdü.

ABD Başkanı Joe Biden 31 Mayısta İsrailin önerisi olduğunun altını çizdiği 3 aşamalı ateşkes planını açıklamıştı. Plan, kısaca kalıcı ateşkesi, İsrailin Gazzenin tamamından çekilmesini, rehinelerin ve tutukluların karşılıklı salıverilmesini, yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazzeye geri dönüşünü, insani yardımların kesintisiz ve yeterli düzeyde ulaştırılmasını ve Gazzenin yeniden imarını içeriyordu.

Ancak #Netanyahu daha sonra esir takası müzakereleriyle ilgili yeni şartlar öne sürmüştü. Bu şartlar, silahlı Filistinlilerin güneyden kuzeye dönmesinin engellenmesi ve İsrail ordusunun Gazze ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridorunda kalmasını öngörüyordu.

Ana Sayfaya Git