Gazze'de alıkonulan 50 Filistinlinin serbest bırakılması İsrail yönetiminde tartışmalara yol açtı

Gazze Şeridi'nde alıkonulan aralarında Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye'nin de bulunduğu 50 Filistinlinin İsrail hapishanelerinde yer kalmaması nedeniyle serbest bırakılması Tel Aviv yönetiminde tartışmalara neden oldu.

Haberler 01.07.2024 - 15:00 Son Güncelleme : 01.07.2024 - 15:00

The Times of Israelin haberine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, söz konusu Filistinlilerin serbest bırakılarak Gazze Şeridine geri gönderilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Netanyahunun ofisinden yapılan açıklamada, söz konusu Filistinlilerin serbest bırakılması kararının Yüksek Mahkemede yapılan tartışmaların ardından verildiğine işaret edilerek, Serbest bırakılan mahkumların kimlikleri güvenlik yetkilileri tarafından mesleki mülahazalar çerçevesinde bağımsız olarak belirlenmektedir. ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Netanyahunun konunun soruşturulması için talimat verdiği aktarıldı.

Gallantın ofisinden yapılan açıklamada da Güvenlik mahkumlarının hapsedilmesi ve serbest bırakılmasına ilişkin prosedür Şin-Bet (İç İstihbarat Teşkilatı) ve İsrail Cezaevi Yönetimi kapsamındadır ve Savunma Bakanının onayına tabi değildir. ifadeleri kullanıldı.

İsrailde İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Betten (Şabak) Başbakanlık sorumluyken, İsrail Cezaevi Yönetimi ise aşırı sağcı Itamar Ben Gvir liderliğindeki Ulusal Güvenlik Bakanlığına bağlı.

Eski Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ise Netanyahu ve Gallantın ofisinden yapılanların aksine sert bir açıklama yaptı.

Gantz, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Bu kararı kim aldıysa bugün kovulmalı. ifadesini kullandı.

Şin-Bet, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti

İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet, aralarında Ebu Silmiyyenin de bulunduğu 50 Filistinlinin İsrail hapishanelerinden serbest bırakılması üzerine çıkan tartışmalara ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, hapishanelerde yer olmaması ve Sde Teiman gözaltı tesisinin kullanımının aşamalı olarak lağvedilmesi yönündeki planlar nedeniyle mahkumların Gazze Şeridine geri gönderilmek zorunda kalındığı kaydedildi.

Hapishanelerdeki kapasite yetersizliğinin ilgililere iletildiği ancak yanıt alınamadığı aktarılan açıklamada, Bu işin sorumlusu olan Ulusal Güvenlik Bakanı (Itamar Ben-Gvir) başta olmak üzere ilgili tüm taraflara iletilen bu talepler maalesef dikkate alınmadı ve pratikte (hücrelerin) sayısı gerektiği kadar artırılmadı. ifadeleri kullanıldı.

İsrail, Gazzedeki Şifa Hastanesi Müdürü Ebu Silmiyyeyi 7 ay sonra serbest bıraktı

İsrail ordusu, Gazze Şeridindeki Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyyeyi alıkoyduktan 7 ay sonra bugün erken saatlerde serbest bırakmıştı.

Ebu Silmiyye ile birlikte Gazze Şeridinin orta ve güneydoğu sınırlarında alıkonulan 50 Filistinli de serbest bırakılmıştı.

Serbest bırakılanlar, Deyr el-Belahtaki Aksa Şehitleri Hastanesi ile Han Yunustaki Nasır Hastanesine getirilmişti.

İsrail güçleri, Gazze Şeridinin kuzeyinde yer alan Gazze kentindeki Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyyeyi 23 Kasım 2023te alıkoymuştu.

Ben-Gvir, Ebu Silmiyyenin serbest bırakılmasına tepki göstermişti

İsrailin aşırı sağcı görüşleriyle bilinen Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Şifa Hastanesi Müdürü Ebu Silmiyye ve diğer Filistinlilerin serbest bırakılmasına tepki göstermişti.

Ben-Gvir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ebu Silmiyyenin serbest bırakılması nedeniyle Savunma Bakanı Gallant ve İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Betin Başkanı Ronen Barı hedef almıştı.

Gallant ve Barın İsrail kabinesinden bağımsız politikalar uyguladığını ile süren Ben-Gvir, Başbakan Netanyahuya bu iki ismi durdurması çağrısı yapmıştı.

Ana Sayfaya Git