Gazzede 7 Ekimden bu yana devam eden İsrail saldırıları, 36 binden fazla masum Filistinlinin hayatını kaybetmesine, binlercesinin ise yaralanmasına yol açtı.
Tel Aviv, Gazzenin kuzeyinden başlayarak en güneydeki Refaha kadar olan bölgeleri işgal etti. 1,5 milyondan fazla Filistinli evlerini terk ederek Mısır sınırına göç etmek zorunda kaldı. Başta ABD olmak üzere birçok Batılı müttefikinin ısrarlı taleplerine rağmen son olarak Refah İsrail ordusunun saldırılarına maruz kaldı.
Ancak durum, çatışmaların yalnızca bu küçük kasabaya odaklanacağı anlamı taşımıyordu.
Zira, İsrail ordusu daha önce Hamas ve diğer direniş gruplarından temizlediğini iddia ettiği birçok bölgeye yine asker soktu. Binlerce masumu katlettiği Cebaliye Mülteci Kampı ve Zeytun Mahallesi, tanklarla dönen İsrail ordusunun büyük kayıp verdiği yerlerin başında geldi.
Her ne kadar İsraildeki savaş kabinesinin lideri Başbakan Binyamin Netanyahu Hamasın askeri tugaylarının birçoğunun imha edildiğini iddia etse de, sahadaki gerçeklik ve ordunun kayıplarındaki artış bunu doğrulamıyor.
Hatırlanacağı üzere Netanyahu, Refahın altında, tüneller ve sığınaklardan oluşan bir ağ içinde, dört Hamas taburunun sağlam kaldığını söylemişti.
Bu iddialar İsrail içerisinde de ciddi şekilde sorgulanıyor.
Örneğin İsrail Meclisi Knesset üyesi Amit Halevi, 24 Hamas tugayının tamamının Gazzede hala mevcut olduğunu ve bunlardan bir tanesinin bile yok edilmediğini söyledi ve Başbakan Binyamin Netanyahunun halka yalan söylediğini belirtti.
İsrailin Kanal 14 kanalıyla yaptığı röportajda Halevi, Hamasın kararlılığına ek olarak İslami Cihad hareketinin hala varlığını sürdürdüğünü ve bize onun ortadan kaldırıldığı konusunda yalan söylediklerini ekledi.
Reutersin bir raporuna göre bu açıklamalar, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridindeki eski çatışma alanlarına geri dönmesiyle birlikte İsrailin devam eden saldırılarının hedeflerine ilişkin endişeleri arttırdı.
Yıpratma savaşı: İsrail çamura saplanır mı?
İsrail medyasında Hamas ve diğer direniş gruplarının yenilgiye uğratılıp uğratılmadığı tartışması devam ederken Gazzede yaşanacak bir yıpratma savaşı da sıkça konuşulmaya başlandı. Esasen İsrail saldırılarının 3üncü ayında tartışmayı ilk gündeme alanlardan biri İsrailli askeri analist Nir Dvoriydi.
Dvori, Hamasın ancak yıpratma savaşıyla yenilgiye uğratılabileceğini ifade ederek, İsrail ordusunun Gazze Şeridindeki savaş stratejisini değiştirmeye hazırlandığını iddia etti. İsrailin Kanal 12 televizyonunun analisti Dvori, ordunun yıpratma savaşı stratejini benimsediğini şu sözlerle öne sürdü:
Hamas ancak yıpratma savaşıyla yenilgiye uğratılabilir. İsrail ordusunun Gazze saldırılarında strateji değişikliğinin arkasında yatan sebep, Hamasın muhtemel yenilgisinin hiçbir şekilde askeri operasyonla değil, uzun bir yıpratma savaşıyla sağlanacağı kanaatine varmasıdır.
Direniş tarafından konuyla ilgili ilk açıklama Hamasın Kahiredeki ateşkes müzakereleri heyetinin üyesi Zahir Cabbarinden geldi.
Cabbarin, direnişin yakın gelecekte İsraile karşı yıpratma savaşı yürütme kapasitesine sahip olduğunu söyledi.