Gazze'nin Yeniden İnşası 2040'a Kadar Uzayabilir

BM, Gazze'deki savaşın bugün sona ermesi halinde, İsrail'in bölgeye yönelik yaklaşık yedi ay süren saldırıları ve kara operasyonları sırasında yıkılan tüm evlerin yeniden inşasının 2040 yılına kadar süreceğini tahmin ediyor.

Haberler 03.05.2024 - 09:57 Son Güncelleme : 03.05.2024 - 09:57

Associated Pressin bir Birleşmiş Milletler belgesine atıfta bulunarak yakın zamanda yayımladığı bir rapora göre, İsrail ile Hamas arasındaki mevcut çatışmanın bir an önce sona ermesi halinde Gazzenin yeniden inşası 2040a kadar uzayabilir.

Gazzenin Yeniden İnşası 2040a Kadar Uzayabilir

BM, Gazzedeki savaşın bugün sona ermesi halinde, İsrailin bölgeye yönelik yaklaşık yedi ay süren saldırıları ve kara operasyonları sırasında yıkılan tüm evlerin yeniden inşasının 2040 yılına kadar süreceğini tahmin ediyor.
Raporda, çatışmaların yoğunlaşmasından bu yana Gazzede yaklaşık 370 bin konutun hasar gördüğü, 79 bin konutun ise tamamen yıkıldığı belirtiliyor. Tarihsel olarak yeniden inşa süreci yavaş işliyor; daha önceki çatışmalardan sonra her yıl yalnızca 992 konut yeniden inşa ediliyor.

İnşaat malzemeleri tahsisinde önemli bir artış olsa bile etkilenen tüm yapıların onarılması yine de 16 yıl sürecektir.
çatışma yalnızca önemli miktarda can kaybına yol açmakla kalmadı, aynı zamanda Gazzedeki Filistinliler arasındaki yoksulluğu da artırdı.

Yoksulluk oranı yüzde 58,4e yükseldi ve yaklaşık 1,74 milyon insanı etkiledi.

UNDP Başkanı Achim Steiner, Bu kadar kısa bir sürede benzeri görülmemiş düzeyde can kaybı, kaynakların yok olması ve yoksulluğun keskin bir şekilde artması, gelecek nesillerin geleceğini tehlikeye atan ciddi bir kalkınma krizini hızlandıracaktır dedi.

Hamasın 7 Ekim 2023te İsraile düzenlediği ve bin 200den fazla ölüm ve 240 rehineyle sonuçlanan saldırısından bu yana çatışmaların devam etmesiyle Gazzedeki durum vahim olmaya devam ediyor. Filistin sağlık hizmetlerine göre Gazzedeki ölü sayısı, hem sivil hem de savaşçı kayıplar da dahil olmak üzere 34 bini aştı.

Ana Sayfaya Git