Gül İsveç'e gidiyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ekonomik büyüme dikkate alındığında, 10 yıl içinde Türkiye'nin Avrupa'nın en güçlü ekonomilerinden birine sahip olacağını, 2050 yılında ise ekonomisi en güçlü ülke konumunda olacağını söyledi.

Haberler 10.03.2013 - 12:19 Son Güncelleme : 10.03.2013 - 12:19

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, 11 Mart Pazartesi günü Türkiye’den İsveç’e devlet başkanlığı düzeyindeki ilk ziyareti öncesi İsveç medyası ziyareti geniş şekilde okuyucularına duyurdu.

Gül’ün, İsveç’in en saygın gazetelerinden Dagens Nyheter’in (DN) Genel Yayın Yönetmeni Peter Wolodarski’ye özel röportajı bugün yayınlandı. Çankaya Köşkü’nde, Cumhurbaşkanı Gül’ün çalışma ofisinde gerçekleştirildiği bildirilen röportajda, eşi Hayrünnisa Gül’ün de fotoğrafı yeraldı.

Peter Wolodarski, yazısına, 75 milyon nüfusa sahip Türkiye’nin güçlü ekonomisiyle Avrupa’da yerini alırken, dünyada da ekonomide en yüksek büyüme oranına sahip ülkeler arasında olmasıyla dikkat çektiği bilgisini paylaşırken, Türkiye’nin aynı zamanda Ortadoğu’da yaşanan kanlı çatışmaların çözümüne katkı sağlamak açısından büyük bir güç olduğunu vurguladı.

Wolodarski, Türkiye’nin sahip olduğu bu olumlu yanların yanında, basın özgürlüğü ve azınlık hakları alanındaki eksiklikler ile de eleştiri aldığını aktardı.

Röportajin samimi bir ortamda geçtiğini bildiren Wolodarski, Cumhurbaşkanı Gül’ün konuşmaya başladığı sırada, Dışişleri Bakanlığı döneminde, bir saldırı sırasında öldürülen İsveç’in eski Dışişleri Bakanı Anna Lindh’in yakın arkadaşı olduğunu hatırlattığı, öldürülmesinden dolayı büyük üzüntü duyduğunu söylediğini kaydetti.

-100 bin Türk yaşıyor-

Cumhurbaşkanı Gül’ün ilk kez devlet başkanlığı düzeyinde İsveç’e resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini hatırlatan İsveçli gazeteci, bu ziyarette 200 delegasyonun yeralacağını bildirdi.

Gül’e İsveç Parlamentosunu da ziyaret edeceğini hatırlatan İsveçli gazeteci, ’’Bu sırada belki yabancı karşıtı görüşleriyle tanınan Sverige Demokrat Parti lideri Jimmie Aokesson ile karşılaşabilirsiniz? Kendisiyle el sıkışır mısınız? Kendisi ile tartışmaya hazır mısınız’’ şeklindeki soruya, Cumhurbaşkanı Gül, ’’Ben medeni bir insanım. Benimle karşı görüşte de olsalar, karşılaştığım kadın ya da erkeklerin elini sıkarım. Herkes uygar bir şekilde görüşlerini ifade edebilir’’ diye yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Gül’ün konuşma yapacağı İsveç Parlamentosu’nda 11 Mart 2010 tarihinde 1915 olaylarıyla ilgili yasanın kabul edildiğini ve buna Türkiye’nin çok sert tepki gösterdiğini hatırlatan Wolodarski, ’’O zamandan bu yana ne değişti? Şimdi siz aynı mecliste konuşma yapacaksınız’’ diye sordu. Cumhurbaşkanı Gül, meclisin aldığı kararı hükümetin uygulamadığını bunun da Türkiye için çok önemli olduğunu söylerken, ’’Umarım benim konuşmamdan da meclis üyeleri etkilenir’’ dedi.

Gül, İsveç’te 100 binden fazla Türk vatandaşının yaşadığını, Türk vatandaşlarının aynı zamanda İsveç vatandaşı olduklarını ve iki ülke arasında iyi ilişkilerin kurulması için önemli rol oynadıklarını söyledi.

-Ekonomik göstergelerimiz AB ülkelerinden daha iyi-

Avrupa’da İslami değerlere hakaret içeren karikatürlerle ilgili soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bunun kabul edilemez olduğunu, sadece Müslümanların peygamberine değil, bütün dinlerin peygamberlerine bu tür saldırının kabul edilemeyeceğini söyledi.

’’İsveçlilerin nasıl modern bir Türkiye görmesini istersiniz?’’ şeklindeki soruya da yanıt veren Gül, Türkiye’nin de İsveç gibi bir ülke olduğunu ancak sadece farklı bir dinin yaşandığı ülke olduğunu söyledi.

Gelecek 10 yıl içinde Türkiye ekonomisinin Avrupa’nın en güçlü ekonomilerinden biri olacağının kabul edildiğini belirten Gül, 2050 yılında ise Türkiye’nin en sağlam ekonomiye sahip ülke konumunda olacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa ülkelerinde 1930 yılından sonra yaşanan en büyük ekonomik krizin yaşandığı şu sıralarda Türkiye’de GSMH’de rekor büyüme görüldüğünü, işsizlik oranının ve bütçe açığının birçok Avrupa ülkesinden daha düşük olduğunu vurguladı.

DN gazetesinin yanı sıra İsveç medyasının diğer temsilcileri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, bu ülkeye yapacağı ziyarete geniş yer ayırdı.

Ziyarette, Türkiye’nin AB süreci, Suriye’de yaşanan çatışmaların gündeme geleceği aktarıldı.

Gül’ün, Başbakan Fredrik Reinfeldt, Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile birlikte siyasi parti başkanları, bakanlar ile de biraraya gelmesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git