GÜNCELLEME - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 20 bini aştı

Gazze'deki hükümet, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 20 bini aştığını duyurdu.

Haberler 20.12.2023 - 21:45 Son Güncelleme : 20.12.2023 - 21:46

Gazzedeki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazzeye 75 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrailin 7 Ekimden bu yana Gazzeye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 20 bini aştığı, bunların en az 8 bininin çocuk, 6 bin 200ünün kadın olduğu belirtildi.

İsrail saldırılarında yıkılan binaların enkazında kalan kayıp kişilerin sayısının 6 bin 700 olduğu belirtilen açıklamada, bunların yüzde 70inin kadın ve çocuklardan oluştuğunun altı çizildi.

Açıklamada, Gazzede İsrail saldırılarında yaralananların sayısının 52 bin 600ü geçtiği ifade edildi.

İsrailin 310 sağlık çalışanı, 35 sivil savunma görevlisi ve 97 gazeteciyi öldürdüğü belirtilen açıklamada, 99 sağlık çalışanı ile 8 gazeteciyi de alıkoyduğu kaydedildi.

Açıklamada, İsrailin Gazze Şeridinde 140 sağlık kuruluşunu hedef aldığı, 23 hastane ile 53 sağlık merkezini hizmet dışı bıraktığı ve 102 ambulansı kullanılmaz hale getirdiği aktarıldı.

İsrail ordusunun saldırılarında Gazze Şeridinde 53 bin konutun tamamen yıkıldığı, 255 bin konutun kısmen zarar gördüğü, toplamda 308 bin konutun zarar gördüğü belirtildi.

Açıklamada, İsrailin Gazze Şeridinde 126 hükümet tesisi, 90 okul ve üniversiteyi hedef alarak tamamen yıktığı, toplamda 283 okul ve üniversiteye de zarar verdiği aktarıldı.

İsrailin ibadethaneleri de hedef aldığına işaret edilen açıklamada, Gazzede 114 caminin tamamen yıkıldığı, 200ünün zarar gördüğü ve 3 kilisenin de hedef alındığı kaydedildi.

GAZZEYE GETİRİLEN YARDIM İHTİYACIN YÜZDE 2SİNİ KARŞILAMIYOR

Açıklamada, İsrailin Gazzede soykırım yaptığı ve bundan İsrail kadar saldırıların durdurulmasına ilişkin tüm çabaları engellemek adına kasıtlı eylemlerde bulunan başta ABD olmak üzere uluslararası toplumun da sorumlu olduğunun altı çizildi.

Gazze Şeridine ulaştırılan yardımların ihtiyacın yüzde 2sini karşılamadığına vurgu yapılan açıklamada, Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısının sürekli açılmasını ve günlük 1000 yardım tırının bölgeye ulaştırılması istendi.

Açıklamada, Gazzenin günlük 1 milyon litre yakıta ihtiyaç duyduğu belirtilerek, enkaz altında kalanların kurtarılabilmesi için acil durum ve sivil savunma görevlilerine gerekli ekipmanların sağlanması talep edildi.

İsrailin Gazzedeki hastaneleri ve sağlık sistemini hedef aldığına işaret edilen açıklamada, uluslararası kuruluşlara ve dünya ülkelerine İsrailin işlediği suçları kınama çağrısı yapıldı.

Açıklamada, Gazzede sağlık sistemini ortadan kaldırma planının önüne geçilmesi için İsraile baskı yapılması gerektiği belirtilerek, Arap ve İslam ülkelerine, on binlerce hasta ve yaralının kurtarılması için bölgede sahra hastaneleri kurma çağrısı yinelendi.

Gazze Şeridinde yerinden edilen 1,8 milyondan fazla Filistinlinin, gıda, su ve ilaç güvenliğinin tehdit altında olduğuna vurgu yapılan açıklamada, yerinden edilenlerin kötü yaşam ve barınma koşulları altında hayat mücadelesi verdiği belirtildi.

Açıklamada, uluslararası kurum ve kuruluşların Filistin halkına yönelik açlık ve susuzluk politikalarına uymaması istendi ve Gazze Şeridinde kıtlığın yayılması konusunda uyarı yapıldı.

Ana Sayfaya Git