Hollanda hükümeti, İsrail'e silah yolladığı gerekçesiyle protesto edildi

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Schiphol Havalimanı'nda düzenlenen Filistin'e destek gösterisinde, İsrail ordusuna askeri malzeme desteği verdiği gerekçesiyle Hollanda hükümetine tepki gösterildi.

Haberler 14.11.2023 - 23:03 Son Güncelleme : 15.11.2023 - 12:40

Havalimanının içinde başlayan ve sonrasında olumsuz hava koşullarına rağmen havalimanının önünde devam eden gösteriye katılan yüzlerce kişi, Filistin halkıyla dayanışma içinde olduklarını dile getirdi, başta Hollandalı siyasetçiler olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ve ABDnin İsraili desteklemesini eleştirdi.

Rutte, elinde kan var, AB, elinde kan var, Özgür Filistin ve Nehirden denize özgür Filistin sloganları atan göstericiler, Filistin bayraklarını sallayarak ateşkes çağrısı yaptı.

SOYKIRIMI VE İŞGALİ DURDURUN

Filistinlilerle dayanışma içinde olduğunu göstermek için gösteriye katıldığını belirten 31 yaşındaki Hollandalı Max van den Berg, AA muhabirine, Hollandanın en büyük havalimanında, tüm dünyaya, savaşta acı çeken insanlarla dayanışma içinde olduğumuzu göstermek güzel. Ateşkes yapılsın, bombalama durdurulsun, adalet olmadan barış olmaz diyoruz. dedi.

İsraile desteği sebebiyle Hollanda hükümetini eleştirdiğini kaydeden van den Berg, Soykırımı durdurun ve işgali durdurun. dedi.

HÜKÜMETİMİZ SOYKIRIM DESTEKLİYOR

Göstericilerden Philip Block, Filistinde ve Gazzede bir soykırım oluyor ve hükümetimiz soykırımı destekliyor. diye konuştu.

Hollanda hükümetinden ateşkesi desteklemesini isteyen Block, İsraile silah göndermeyi durdurun. çağrısında bulundu.

Göstericilerden 30 yaşındaki Joanna van der Hoek ise amacının ateşkesi desteklemek ve Hollanda hükümetinin İsraile olan desteğine tepki göstermek olduğunu dile getirerek, Özellikle kendi hükümetimize, ABye ve ABDye silah göndermeyi durdurun diyoruz. diye konuştu.

Hollandanın İsraile silah göndermesini eleştiren van der Hoek, Biz savaş suçunu destekliyoruz. Bunun (İsraile silah gönderilmesi) durmasını, şiddetin durmasını istiyoruz. dedi.

Tüm dünyanın Filistinlileri izlediğini belirten van der Hoek, Gazzelilere, Lütfen direnin. Biz sizin için mücadele ediyoruz. mesajı gönderdi.

Hollandadaki Oxfam Novib, Uluslararası Af Örgütü, PAX ve The Rights Forum gibi insan hakları örgütleri, hükümetlerinin İsraile yönelik desteği ve F-35 savaş uçakları için İsraile parça tedarikine devam etmesi nedeniyle Hollanda hükümetine dava açacağını açıklamıştı.

İSRAİLİN GAZZEYE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamasın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrailin Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridine yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, 7 Ekimden bu yana 46sı Gazze Şeridi içindeki çatışmalarda, 6sı kuzeyde Lübnan sınırında olmak üzere 365i asker 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsraile göre, Kassam Tugaylarının elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazzedeki hükümete göre ölenlerin sayısı 11 bin 320yi aştı, bu kişilerin en az 4 bin 650sini çocuklar ve 3 bin 145ini kadınlar oluşturuyor.

Batı Şeria ve Kudüste de İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 197 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazzede on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekimden bu yana yaşanan çatışmalarda 74 Hizbullah mensubu öldü.

Ana Sayfaya Git