IKBY Tartmal Bölgelerden Sorumlu Bakan Nasreddin Said, AA muhabirine yapt açklamada, Irak ordusu, federal polis ve Hadi abiden oluan ortak güçlerin 16 Ekimde Kerkük ve dier tartmal bölgelere düzenledii operasyon sonucunda Pemergenin bu bölgelerin yüzde 95inden geri çekildiini ifade etti.
Said, 10 Haziran 2014te terör örgütü DEAn ortaya çkmas ve Irak ordusunun çekilmesiyle Pemergenin tartmal bölgelerde kontrolü saladn hatrlatarak, yaklak 3 yldan uzun süre Pemergenin Musulun Sincar ilçesinden Diyalann Hanekin ilçesine kadar olan bölgede tam nüfuzunun olduunu söyledi.
DEA ile mücadele srasnda IKBYnin kendi topraklarn yüzde 50 genilettiini, ancak Kerkük operasyonunda snrlarn yine 2014ten öncesine döndüünü vurgulayan Said, Kerkük operasyonu sonras bu bölgelerin hepsi Irak ordusu ve Hadi abinin kontrolüne geçti. u anda sadece Musulun Suhela ve eyhan bölgeleri Pemergenin elinde. dedi.
Irak anayasasnda Kerkük ve tartmal bölgelerde güvenlii ortak güçlerin salamasnn öngörüldüünü söyleyen Said, Ancak u anda sadece Irak ordusu ve Hadi abi güvenlii salyor. Burada ortak gücün varl söz konusu deil. diye konutu.
IKBY Bakan Said, 16 Ekimdeki askeri operasyon sonras özellikle Salahaddinin Tuzhurmatu ilçesinden birçok ailenin IKBYye göç etmek zorunda kaldn da aktard. Said, özellikle eski IKBY Bakan Mesut Barzani liderliindeki Kürdistan Demokrat Partisi üyeleri ve sempatizanlarnn terk ettikleri bölgelere hemen hemen hiç dönemediklerini, çünkü can güvenliklerinden endie ettiklerini sözlerine ekledi.
- Kerkük operasyonu
Irak Babakan Haydar el-badinin talimat üzerine, merkezi hükümete bal ortak güçler 16 Ekimde Kerkük ve dier tartmal bölgelerde yasalarn yerine getirilmesi ve güvenliin salanmas için askeri operasyon düzenlemiti.
Söz konusu bölgelerde terör örgütü DEAn ortaya çkt 2014ten itibaren güvenlii elinde tutan Pemerge güçleri ise çatmasz bir ekilde yerlerini terk etmiti.
- Tartmal bölgeler
Irakta merkezi hükümet ile IKBY arasndaki ihtilafl bölgelerin statüsünün nasl belirlenecei konusu, 2005 ylnda ABD öncülüünde hazrlanan anayasann 140nc maddesinde düzenlendi.
Buna göre 2007 ylnda Kerkük ve dier tartmal bölgelerde ilk önce durumun normallemesi beklenecek, ardndan nüfus saym yaplacak, daha sonra da bu bölgelerin statüsünün belirlenmesi için referanduma gidilecekti. Ancak söz konusu madde çeitli nedenlerden dolay uygulamaya konulmad.