Kerkük kentindeki Eitim Müdürlüü binas önünde onlarca öretmen, Erbil yönetimi yerine Badata balanp, bundan sonra maalarnn da bakentten ödenmesini talep etmek için bir araya geldi.
Maalarnn IKBY tarafndan kesintili ve zamannda ödenmediinden yaknan Germiyan lkokulunda görevli öretmen Selam Aziz, AA muhabirine yapt açklamada, yllardan beri tam olarak alamadklar maalarnn ödenmesi için kaytlarnn Badata alnmasn istediklerini ifade etti.
Müdürlük binas önünde bir araya gelen tepkili öretmenlerden Muhammed, Kerkükteki dier öretmenler gibi çalmamza ramen, üç ayda bir maa alabiliyoruz. siteminde bulundu.
Kürtçe eitim veren bir okulda çalan Ferhad Hüseyin ise unlar kaydetti:
Kerkükte, Erbile bal 8 bin öretmen görev yapyor. Merkezi hükümete balanarak dier meslektalarmz gibi haklarmzn verilmesini istiyoruz.
- IKBYdeki ekonomik kriz
IKBYde 2014ten bu yana ekonomik kriz yaanyor. Irak anayasasna göre, Erbil yönetimi ülkede elde edilen petrol gelirinden yüzde 17lik bir paya sahip ancak, Nuri el-Maliki babakanl döneminde IKBYnin kendi bana petrol satmasn gerekçe göstererek, Erbilin bütçeden alaca pay 2014te kesmiti.
Haydar el-badinin babakan olmas ve yeni hükümeti kurmasyla Badat-Erbil yönetimleri, petrol satnda uzlat fakat Badat yönetimi halihazrda bütçe yetersizliini gerekçe göstererek Erbilin paynn cüzi bir ksmn gönderiyor.
Bütçe kesintisiyle balayan ekonomik kriz, terör örgütü DEAn Irakn üçte birini ele geçirmesi ve petrol fiyatlarnda yaanan sert düüle derinleti. Erbil yönetiminin resmi verilerine göre, IKBYde hükümetten maa alan yaklak 1 milyon 400 bin memur bulunuyor.
Memurlarn maa, kesintili bir ekilde günlük ihraç edilen petrol gelirinden ödeniyordu. Erbil yönetimi, Irak merkezi hükümetine bal ortak güçlerin Kerkük vilayetinde tam kontrolü salamasyla petrol gelirlerinin yarsn kaybetti. Erbil yönetimi, Kerkükteki kuyularla birlikte günlük ortalama 550 bin varil petrol ihraç ediyordu.
Öte yandan badi yönetimi ise bu saynn gerçei yanstmadn savunarak, söz konusu memur kaydnn merkezi yönetim tarafndan yeniden tutulduunu, bunun tamamlanmas halinde ortaya çkacak gerçek sayya göre maalarn ödeneceini ifade ediyor.