İran Ehlisünnet Aktivisitlerin verdiği haberde İranda en az 22 Sünni davetçinin toplu idamından sonra yayınlanan bildirgede şunlar ifade ediliyor:
İran Cumhuriyet hükümeti bir kez daha bütün insanı, ahlaki ve uluslararası kanunları ihll ederek en az 22 Sünni Kürt gençleri 2 Ağustosda toplu şekilde idam etti. İran hükümetinin bu beklenmedik tavrı, hatta İran hükümetinin kendi hukuki yasalarını bile çiğnemiştir ve tutuklu olan mahkumlar yargı sürecinde bağımsız ve leni mahkemeden ve bağımsız avukat tutma hakkından yararlanmamış ve idamdan önce vasiyet yazma ve son defa aileleriyle görüşme imkanı da verilmemiş ve idamlardan sonra cenazelerini ailelere teslim etmeden ve dini merasim yapılmadan, gizli şekilde güvenlik güçleri tarafından defin edilmişler.
İran hükümeti dünyada çinden sonra idam cezasını uygulamakta ikinci sırada yer almasına rağmen, en az son yirmi yılda bu tür kasıtlı şekilde toplu idamları icra etmemişti ve bu idamların zamanlaması Ortadoğunun mezhepçilik savaşlarıyla boğulmuş durumuna rast gelmesi daha endişe verici bir gerçektir.
Bu nedenle biz bir grup Ehlisünnet aktivisitleri, gazetecileri ve insan hakları savunucuları olarak bu toplu idamların uygulanması İran hükümetinin en yüksek makamları tarafından teyit edildiğini düşünüyoruz ve sert bir biçimde kınayarak bunu bir kasıtlı cinayet ve sessiz katliam şeklinde yorumluyoruz. Ve bütün İrandan ve uluslararası hukuk ve insan hakları kurumlardan ve özellikle İran vatandaşlarından her türlü görüş ve düşünceden ki yana olsunlar, kendi vicdanları rahatlığı için bu bildiriyi desteklemelerini ve başka yapabildikleri meden yollardan itirazlarını beyan etmelerini rica ediyoruz. Umuyoruz ki gelecekte bu tür haksızlıklar hiçbir İranlı vatandaş hakkında yaşanmasın ve barış, huzur ve güvenlik ortamı İranda sağlansın.
Geçen hafta İranda en az 22 Ehlisünnet Kürt davetçilerin adalet ve hukuk dışı ve toplu şekilde idam edilmesi İranda ve uluslararası toplumda çeşitli kurumlar ve şahsiyetler tarafından tepki görmüştü ki bazıları bunlardan ibaret: Iran, Afganistan ve Pakistan Ehlisünnet dini alimleri, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Fransa ve Almanya Devletleri, İrandan ve uluslararası toplumdan çeşitli İnsan Hakları izleyicileri ve Savunucuları dernekleri ve kurumları.