İsrail, ABD'li yetkililerle "bazı ülkelerle normalleşmeyi" görüştüğünü söyledi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'li yetkililerle "bazı merkezi ülkelerle normalleşmeyi" görüştüğünü belirtti.

Haberler 30.08.2023 - 23:58 Son Güncelleme : 31.08.2023 - 01:05

Gallant, X sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, New York ziyareti sırasında dün Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu Koordinatörü Brett McGurk ve ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Barbara Leaf ile görüştüğünü ifade etti.

ABDli yetkililerle İsrailin niteliksel üstünlüğünü korumakla birlikte İbrahim Anlaşmalarının (normalleşme anlaşmaları) bazı merkezi ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi konusunu ele aldıklarını aktaran Gallant, söz konusu ülkelere ilişkin bilgi vermedi.

Gallant, ABDli yetkililere İranın bölgenin istikrarını sarsan adımları hakkında görüş bildirdiğini ve İsrailin, tehditlere karşı kendisini savunacağını vurguladığını söyledi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KANın haberinde Gallantın, ABDli yetkililerle görüşme sırasında Suudi Arabistanın sivil nükleer programıyla alakalı soru işaretlerini ve Suudi Arabistanda uranyum zenginleştirme imkanlarını ele aldığı aktarıldı.

Son yıllarda İsrail medyasında Suudi Arabistanın Tel Avivle normalleşme için kendi topraklarında sivil bir nükleer enerji program oluşturmak için ABDden yardım istediği iddiaları yer almıştı.

Medyada son dönemlerde İsrailin Suudi Arabistanla normalleşmeye yaklaştığına dair iddialar gündeme gelmişti.

Eski ABD Başkanı Donald Trumpın arabuluculuğunda 2020 yılından itibaren bazı Arap ülkeleri ile İsrail arasında İbrahim Anlaşmalarıyla normalleşme sürecine girilmişti.

Ana Sayfaya Git