İsrail-Filistin çatışması 19. gününde artarak devam ediyor

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının şiddeti giderek artmaya devam ediyor.

Haberler 25.10.2023 - 15:41 Son Güncelleme : 25.10.2023 - 15:45

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Bugün yaşanan olayların sorumluluğunu İsrail taşıyor ve İsrail işgal yönetiminin saldırgan uygulamalarını derinleştirmeye teşvik eden dünya ülkeleri de bu sorumluluğu paylaşıyor. dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde konuşan Arap ülkelerinden dışişleri bakanları, Gazzede derhal ateşkesin sağlanması için harekete geçilmesini istedi.

BM Güvenlik Konseyinde Filistin konusuna ilişkin düzenlenen oturumda, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün ve Cezayir dışişleri bakanları konuşma yaptı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Gazze Şeridine yönelik kayıtsız ve şartsız derhal sürdürülebilir bir ateşkes olması gerektiğini söyledi.

Filistin Kızılayı, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridinin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden 8 tır insani yardım aldığını ve 21 Ekimden bu yana Gazzeye gelen konvoy sayısının 4e çıktığını duyurdu.

Kızılaydan yapılan yazılı açıklamada, Filistin Kızılayının Refah Sınır Kapısından 8 tırdan oluşan 4. insani yardım paketini, Mısır Kızılayından teslim aldığı kaydedildi.

İsrail ordusunun sabah saatlerinden bu yana işgal altındaki Batı Şerianın çeşitli bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında, biri çocuk 6 Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Filistin resmi ajansı WAFAnın haberine göre, İsrail güçleri, sabah Batı Şerianın kuzeyindeki Cenin kentinin Burkin, Burkin Vadisi, El-Hedef bölgesine baskın düzenledi. İsrail ordusu, baskın öncesinde bölgedeki bazı binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirdi.

İSRAİLLİ BAKAN, HAMASLILAR İçİN İDAM CEZASI İSTEDİ

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Hamasın 7 Ekimdeki saldırılarına karışanlara idam cezası verilmesi için özel bir askeri mahkeme kurulması çağrısında bulundu.

Katz, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hamasın 7 Ekim saldırılarına atıfta bulunarak Hamaslılara, Nazilerin ve onların ortaklarının suçlarına ilişkin yasaları uygulayacak özel bir askeri mahkeme kurulması ve öldüren, boğazlayan, tecavüz edenlere ölüm cezası uygulanması amacıyla Adalet Bakanı Yariv Levine çağrı yaptım. ifadesini kullandı.

İsrail ordusu ile 8 Ekimden bu yana çatışmalarını sürdüren Lübnandaki Hizbullahın Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Filistin İslami Cihat Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nahhale ve Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri ile görüştü.

Dünya Müslüman Alimler Birliği, İslam ülkelerinin liderlerine, İsrailin abluka altındaki Gazze Şeridine yönelik saldırılarını durduracak adımlar atmaları çağrısında bulundu.

Dünya Müslüman Alimler Birliği, internet sitesi üzerinden İslam ülkelerinin liderlerine hitaben açıklama yayımladı.

Gazze Şeridinde kadın, çocuk ve yaşlılara karşı soykırıma varan korkunç suçların işlendiğine dikkati çekilen açıklamada, abluka altındaki Gazze Şeridinde hastane, cami ve kiliselerin vurulmasının yanı sıra insanlara su, elektrik, gıda ve ilaçların ulaşmasının engellendiği vurgulandı.

7 EKİMDEN BU YANA BATI ŞERİADA GÖZALTINA ALINANLARIN SAYISI 1350YE çIKTI

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeriada aralarında Hamas yöneticilerinin de bulunduğu en az 80 Filistinliyi gözaltına aldı.

Filistin Esirler Cemiyetinin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin, Batı Şeriada aralarında (Hamastan) yöneticilerin de olduğu en az 80 Filistinliyi gözaltına aldığı ve 7 Ekimden bu yana Batı Şeriada gözaltına alınanların sayısının 1350ye çıktığı ifade edildi.

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridinin orta kesiminde yer alan El-Megazi Mülteci Kampında bir fırını vurması sonucu 10 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Gazzedeki hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının, Birleşmiş Milletler Yakın Doğudaki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından birkaç saat önce un tedariki yapılan tek fırın Megaziyi hedef aldığını ifade etti.

Saldırıda 10 kişinin öldüğünü ve yaralıların olduğunu aktaran Maruf, hava saldırısında tamamen yok olan fırının yerinde büyük bir çukur açıldığını, kampın merkezini çevreleyen çok sayıda evin de yıkıldığını belirtti.

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, İsrail-Filistin çatışmalarında çifte standartlı yaklaşımları tümüyle reddettiklerini belirterek Sivillerin öldürülmesi bir tarafta kınanıp da diğer tarafta haklı bulunamaz. dedi.

İran lideri Ali Hamaney, ABDnin, İsrailin Gazzede işlediği cinayetlerin suç ortağı olduğunu söyledi.

İran resmi haber ajansı IRNAya göre, Hamaney, başkent Tahranda yaptığı konuşmada, İsrailin Gazzedeki saldırılarını değerlendirdi.

Hamaney, Bu olayda ABD, (İsrailin işlediği) cinayetin bariz suç ortağıdır. ABDnin eli tüm mazlumların kanına bulaşmıştır. Gazzedeki cinayeti o yönetiyor. dedi.

Gazzedeki Sağlık Bakanlığı, İsrailin saldırılarında ölen sivillerin sayısının son 24 saatte 755 artarak 6 bin 546ya yükseldiğini bildirdi.

İSRAİLİN GAZZEYE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamasın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsraile Aksa Tufanı adıyla kapsamlı saldırı başlattı.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridine saldırıya başladı.

Gazzeden düzenlenen saldırılarda 308i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Gazzedeki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrailin Gazzeye saldırılarında 2 bin 704ü çocuk ve 1584ü kadın, 364ü yaşlı olmak üzere 6 bin 546 kişinin öldüğünü, 17 bin 439 kişinin yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeriada İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 100ün üzerinde Filistinlinin öldüğü belirtildi.

çatışmalarda 20si Filistinli, 3ü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere 24 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekimden bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 39 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihat Hareketinden 6, Hamastan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

Ana Sayfaya Git