İsrail kurduğu ve genişlettiği askeri koridorlarla Gazze'yi bölme ve kalıcı işgal peşinde

Tel Aviv yönetimi, Gazze'deki varlığını "insani yardım getirme" iddiasıyla açtığı sınır kapıları üzerinden askeri koridorlar inşa ederek kalıcı hale getirmeye çalışıyor.

Haberler 23.11.2024 - 11:21 Son Güncelleme : 23.11.2024 - 11:21

GAZZE - Bir yılı aşkın süredir şiddetli saldırıları ve karadan işgaliyle Gazze Şeridinde insani felakete yol açan İsrail, uzun vadede kontrol uygulamaya hazırlık amacıyla Gazzeyi bölmeyi, bölge halkını tecrit ve yerinden etmeyi amaçlayan siyasetinin parçası olarak kentleri birbirinden ayıran askeri koridorlar kurmaya devam ediyor.

İsrailin Haaretz gazetesinin 13 Kasım tarihli haberinde, İsrail ordusunun, saldırıların başlarında, Gazzenin kuzeyini oluşturan Beyt Lahiya, Beyt Hanun ve Cibaliya beldelerini Gazzenin kalanından ayırmak için Netzarim Koridorunu kurarak, Gazzeyi bölme planlarını uygulamaya koyduğu belirtildi.

Tel Aviv önetiminin Gazze Şeridini 4 bölgeye bölerek, yeniden işgal etmeyi planladığı aktarılan haberde, Gazzenin kuzeyini Gazze kentinden ayıran ilk coğrafi koridorun Cibaliya (Mefalsim) olduğu ve İsrail ordusunun bu koridoru Gazze kenti ile Cibaliyayı ayıran bölgede yüzlerce binayı yıkarak inşa ettiği hatırlatıldı.

İsrail ordusunun, küçük bir caddeden 8 kilometre genişliğinde ve 7 kilometre uzunluğunda ana koridora dönüştürdüğü ikinci koridor Netzarimin, Gazzeyi enlemesine kestiği ve bölgenin kuzeyi ile güneyini ayırdığı ifade edildi.

Üçüncü askeri koridorun, Gazzenin güneyindeki Han Yunus ve Refah kentlerini Gazzenin orta ve kuzey kesiminden ayıran Kissufim Koridoru olduğuna dikkati çekilerek, bu koridorun henüz tamamlanmadığı kaydedildi.

İsrail ordusunun, belirli aralıklarla bölgede saldırılar gerçekleştirdiği ve Han Yunusun doğusundan batısına kadar uzanan bölgedeki evlerin çoğunu yıktığı belirtildi.

Gazzedeki dördüncü koridorun Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru olduğu belirtilen haberde, İsrail ordusunun Refahta da yerleşim yerlerine yönelik yıkım faaliyetleri gerçekleştirdiği paylaşıldı.

İsrail ordusu, haziran ayında Philadelphi Koridorunu işgal ederek, Gazze ile Mısır sınırını kontrolü altına almıştı.

Kissufim Koridoru

İsrail ordusu, 12 Kasımda, gerekli çalışmaların yapılmasının ardından Gazze Şeridine yardım girişi sağlama iddiasıyla Kissufim Sınır Kapısının yeniden açıldığını duyurdu.

Gazze Şeridinin doğusunda, Deyr el-Belah ve Han Yunus şehirleri arasındaki noktada yer alan Kissufim, İsrailin çekilmesinden önce Gazzedeki en büyük yasa dışı Yahudi yerleşim birimi Gush Katif için merkezi bir koridordu.

Kissufim, İsrailin 2005te Gazzeden çekilmesinin ardından kapatıldı.

Görünüşte, Kissufim Sınır Kapısının yeniden açılması, ABDnin kıtlığı önlemek için Gazze Şeridine insani yardım dağıtımını genişletme yönündeki taleplerine bir yanıt teşkil ediyor.

Ancak İsrail, sınır kapısını açma bahanesiyle oradaki askerlerini koruması için Gazzede geniş bir alanı kontrol etmesi gerektiğini iddia ediyor.

İsrail, 8 Kasımda Kissufim Sınır Kapısının yeniden açılmasından önce bölgedeki çalışmaların fotoğraflarını yayımladı.

Birçok kişi, bölgede yaşananların diğer askeri koridorların yanı sıra Kissufimin Gazze-İsrail sınırından denize kadar uzanan bir koridorun oluşmasına ve Gazzeyi bölen dördüncü bir koridorun açılmasına yol açacağını düşünüyor.

İsrail ordusunun son dönemde Kissufim Sınır Kapısı yakınındaki bölgede kapsamlı hava ve kara saldırıları gerçekleştirmesi ve deniz kıyısına kadar uzanan zikzaklı bir çizgide evlerin büyük çoğunluğunu yıkması da yeni bir bölme koridoru oluşturulması görüşünü güçlendiriyor.

Mefalsim (Cibaliya) Koridoru

İsrail medyası, 10 Kasımda İsrail ordusunun, Beyt Lahiya, Beyt Hanun ve Cibaliya beldelerinden oluşan Gazzenin kuzeyini Gazze kentinden ayıran yeni bir koridor kurma çalışmalarını gösteren yeni bir harita yayımladı.

Söz konusu haritada Mefalsim adı verilen koridor, Cibaliyanın en doğusundan başlayıp Beyt Lahiya beldesinin en batısına, deniz kıyısına kadar uzanıyor.

İsrail ordusunun hava saldırılarının yanı sıra Gazzenin kuzeyine şiddetli kara saldırıları ve kuşatmasını başlattığı 5 Ekimden bu yana, bölgedeki işgalini güçlendirmek için söz konusu koridorun bulunduğu bölgedeki evleri patlatarak ve buldozerlerle yıkıyor.

Mefalsim Koridorunun İsrailliler için yerleşim yeri hazırlığı yapmak amacıyla Filistinlilerin Gazzenin kuzeyinden göçe zorlanmasını içeren generallerin planı olarak bilinen planı uygulamak için oluşturulduğu düşünülüyor.

İsrail ordusu söz konusu planı uyguladığını reddetse de bölgedeki gelişmeler, generallerin planının adım adım hayata geçirildiğine işaret ediyor.

Haaretzte 11 Kasımda askeri uzman Amos Harel ve Yaniv Kovovich imzasıyla çıkan analizde, İsrail ordusu, uluslararası çevrelerce eleştirilen generallerin planıyla bir ilgisi olduğunu reddediyor ancak aslında bunun büyük bir bölümünü uyguluyor. ifadeleri kullanıldı.

Gazzenin kuzeyindeki Filistinlilerin Netzarim Koridorunun güneyine taşınmadığı, Gazzenin kuzeyinden, Cibaliyanın güneyine hatta belki de Gazze kentindeki Şati Mülteci Kampına sürüldüğü belirtildi.

İsrail ordusunun bölge halkını göçe zorlamasının yanı sıra Cibaliya beldesinden kuzeye doğru evlerde ve altyapıda ciddi yıkım gerçekleştirdiği vurgulanan analizde, (Bu yıkımların) Bazıları doğrudan çatışmalarla ilgili değilmiş gibi görünüyor, bu değişiklikler neredeyse düzeltilemez nitelikte ve eğer mümkün olursa Filistinlilerin bunları onarması yıllar alacak. ifadeleri kullanıldı.

Analizde, Sahadaki gerçekler, İsrail ordusunun Gazze Şeridinin kuzeyini ikiye bölmeye yönelik bir operasyon yürüttüğünü gösteriyor. İlk etapta Nahal Oz bölgesinde (Netzarim Koridoru üzerinden) Gazze Şeridi ikiye bölündü. Şimdi de kuzey bölgesi ikiye bölünmüş durumda. İsrail ordusunun faaliyetlerinin sona erdiği bölgeler de dahil olmak üzere Filistinlilerin tahliye edildiği bölgelere geri dönmesine izin verilmiyor. denildi.

Netzarim Koridoru

İsrail ordusu, 27 Ekim 2023te Gazze Şeridine kara saldırıları başlatmasının ardından Netzarim Koridorunu kurduğu bölgenin karadan işgaline girişti.

İsrailin Gazze kenti ile bölgenin orta kesimini ayıran koridoru kurmasının hedefi Gazze Şeridini ikiye bölerek askeri güç ile ayırma ve Filistinlilerin hareketine engel olmaktı.

Gazzenin en doğu noktasından deniz kıyısına kadar uzanan Netzarim Koridoru, İsrail ordusunun kara saldırılarının başlangıcında yaklaşık 8 kilometre uzunluğunda ve birkaç yüz metre genişliğindeyken, koridorun genişliği yakın zamanda 7 kilometreye kadar yükseldi.

İsrail basınında son dönemde Netzarim Koridorunun genişlemesine ilişkin yer alan haberlerde, yolların yapıldığı, askeri alanların inşa edildiği, iletişim sistemleri kurulduğu, su ve elektrik hattının bağlandığı, gözaltı merkezleri ve İsrail askerleri için barınma tesislerin sağlandığı dikkati çekti.

Bu durum, İsrailin bu bölgede gelecekte bir yerleşim yeri kurma niyetini ortaya koyuyor.

Netzarim Koridorunda İsrail ordusunun mart ayında insani amaçlarla açtığı 96. Kapı da bulunuyor. Bu kapıdan Gazze kentine oldukça sınırlı sayıda insani yardım tırı ulaştırıldı.

Yedioth Ahronothun haberinde, Netzarim Koridoru, başlangıçta söylendiği gibi, müzakerelerde bir pazarlık kozu olmaktan çıkıp, uygun kalıcı alanlara ve İsrail bayraklı bir caddeye sahip, 8 kilometre uzunluğunda ve 7 kilometre genişliğinde bir İsrail bölgesine dönüştü. ifadelerine yer verildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahunun, 19 Kasımda Savunma Bakanı Yisrael Katz, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Başkanı Ronen Bar ile Netzarim Koridorunu ziyaret etmesi, buraya verilen öneme işaret ediyor.

Bölgeyi işgal eden İsrail askerleriyle bir araya gelen Netanyahu burada yaptığı açıklamada, saldırılar bittikten sonra Hamasın Gazzeyi yönetmeyeceğini savundu.

Philadelphi Koridoru

İsrail ordusu, Gazze Şeridinin dünyaya açılan tek sınır kapısı Refah Sınır Kapısının bulunduğu Philadelphi Koridorunu mayıs ayının sonunda tamamen kontrol altına aldığını duyurdu.

İsrail basını, İsrail ordusunun Philadelphi Koridorunun işgaline başlamasından itibaren genişletme çalışmaları yürüttüğü ve yollar, askeri alanlar, gözlem noktaları ve çeşitli tesisler inşa ettiğini yazdı.

İsrail, 6 aydır işgal altında tuttuğu koridoru genişletmek amacıyla Gazzenin güneyindeki Refah kentinde geniş bir yıkım gerçekleştirdi.

Uzunluğu 14 kilometreye ulaşan Philadelphi Koridoru, İsrail işgali öncesinde Hamasın kontrolündeydi.

İsrail, bölgede inşa edilen dev bir tünel ağı üzerinden Filistinli gruplara silah kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla koridoru işgal altında tutmayı sürdürüyor.

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes müzakerelerinde anlaşmazlık konusu olan Philadelphi Koridorundan Netanyahunun İsrail ordusunu çekmeyi reddetmesi nedeniyle esir takası ve ateşkes anlaşması yapılamadı.

Ana Sayfaya Git