İsrail medyası: Hamas, 18 ay boyunca İsrail'i aldattı

İsrail'de İbranice yayın yapan Walla internet sitesi, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı öncesinde 18 ay boyunca İsrail istihbaratını aldattığını yazdı.

Haberler 06.11.2023 - 22:36 Son Güncelleme : 06.11.2023 - 22:37

Walla internet sitesinin haberinde, Hamas ve Filistinli grupların 7 Ekim sabahında düzenlediği Aksa Tufanı operasyonu öncesinde yürütülen aldatmacaya ilişkin ayrıntılara yer verildi.

Hamasın operasyondan 18 ay önceki sürede, eğitim videolarını kasıtlı olarak paylaştığı belirtilen haberde, söz konusu grubun gülünç ve profesyonellikten uzak tatbikatlar düzenleyerek İsrail istihbaratını yanlış yönlendirdiği aktarıldı.

HAMAS, TATBİKAT VİDEOLARINI KASITLI OLARAK PAYLAŞTI

Haberde, Hamasın, 7 Ekim öncesinde mensuplarının tatbikatlarına ilişkin kasıtlı olarak bilgiler ve videolar paylaşırken, İsrail istihbarat servislerini rutin bir eğitim yaptığı şeklinde yönlendirdiği belirtildi.

Hamas, 18 ay boyunca aldatmaca yaparak sürpriz bir şekilde büyük bir saldırıya hazırlandı. ifadelerine yer verilen haberde, rutin halini alan tatbikatların Filistin medyasında da yayınlandığı kaydedildi.

İsrailli üst düzey komutanların, teyakkuz durumuna geçmemeleri için İsrail ordusunun ve istihbaratının bu şekilde duyularının köreltildiği kaydedildi.

PROFESYONEL OLMAYAN TATBİKATLAR

Haberde Hamasın tatbikatlarında denize doğru füzelerin fırlatıldığı, menzilin ölçüldüğü ve cephane eğitimlerinin verildiği bilgisi yer aldı.

Hamasın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının, uyguladığı aldatma ve alıştırma operasyonu kapsamında, tatbikat klipleri hazırladığı vurgulandı.

Tatbikat videolarında ateş çemberinden atlayan, yerde yuvarlanan, motosikletten veya arabalardan atlayan Hamas mensuplarının İsrail istihbaratı tarafından saçma ve profesyonellikten uzak bulunduğu ifade edildi.

İSRAİLİN GAZZEYE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamasın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrailin Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridine yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazzeden düzenlenen saldırılarda 315i asker 1400den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsraile göre 31 Ekimden bu yana Gazze Şeridindeki çatışmalarda ölen asker sayısı 30a yükselirken, Kassam Tugaylarının elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeriada da bir İsrail askeri öldü.

Gazzedeki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrailin saldırılarda 4 bin 104ü çocuk, 2 bin 641si kadın olmak üzere 10 bin 22 Filistinli öldürüldü, en az 25 bin kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüste İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 159 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazzede binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekimden bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Ana Sayfaya Git