srailin uluslararas çevreyi koruma kanunlarna aykr olarak atklarn yüzde 60n Filistin topraklarna atmas konusunda AA muhabirine bilgi veren Filistinli uzmanlar ve yetkililer, söz konusu atklarn, nüfus, su ve toprak açsndan büyük tehlike arz ettiini belirtti.
Filistin çevresel Kalite Kurumu Bakan Adalet el-Atira, srail, topraklarmz tehlikeli atklar atmak için kullanyor. dedi.
Atira, igal altndaki Bat eriada, srailin atklar için kullanlan 98 çöp toplama merkezinin bulunduunu, ayrca Yahudi yerleim birimlerinden gelen atklar için de çöp alanlar olduunu aktard.
srailin, yanm ya, kimyasal ve elektronik kalntlar gibi atklar Filistin topraklarna atarak kurtulduunu kaydeden Atira, bu atklarn Filistindeki su, toprak, hava ve insan yaam için uzun vadede tehdit oluturduunu söyledi.
sraildeki tüm tehlikeli atklarn iyiletirilmesinde sk bir kontrol uygulandn dile getiren Atira, bunun atklarn Bat eriaya braklmasna yol açtn aktard.
Birçok srail fabrikasnn atklardan kurtulmak için Bat eriadaki Yahudi yerleim birimlerinde tesis kurmak için bölgeye geldiini ifade eden Atira, srailin Nablusun batsndaki bir bölgeyi çöplerin rastgele atld çöplüe dönütürdüünü söyledi.
çevre ekiplerinin bu atklar ve çöpleri incelediini, ya, jelatin ve tehlikeli kimyasallar içeren maddeler bulduklarn belirten Atira, Bu çöp yn, onlarca çöplükten sadece biri. dedi.
srailin igali altndaki topraklara atklar tayarak uluslararas kanunlar ve çevre koruma kurallarn ihlal ettiini kaydeden Atira, Tel Aviv yönetiminin, Dou Kudüste geri dönüüm tesisi kurarak yüzünü dünyaya güzel göstermeye çaltn dile getirdi.
Haaretz gazetesi, srail hükümetinin, geçen hafta Dou Kudüste hayata geçirmeyi planlad geri dönüüm projesi için 377 milyon dolar bütçe ayrdn duyurmutu.
- srail, atklarnn yüzde 50sinden fazlasn Bat eriaya döküyor
Filistinde Ayrm Duvar ve Yahudi Yerleim Yerleriyle Mücadele Konseyi Bakan Velid Assaf ise Bat eriadaki srail atklar meselesinin, Uluslararas Ceza Mahkemesine (UCM) sunulan Yahudi yerleim birimleri dosyasna eklendiini ifade etti.
Assaf, srail, igal ve Yahudi yerleim birimi ina faaliyetleriyle tüm uluslararas yasalar ihlal ediyor. Bununla da yetinmiyor. Bat eriay aralarnda tehlikeli atklarn da bulunduu her çeit çöpün döküldüü bir yere çeviriyor. ifadesini kulland.
MAAN Gelitirme Merkezi müdürü George Kurzom, srailin atklarnn yarsndan fazlasn Bat eriaya attn ifade ederek, srail, atklarnn yüzde 50sinden fazlasn Bat eriaya dökerek bu yükten kurtuluyor. srailden Bat eriaya yllk yaklak 200 bin ton atk braklyor. dedi.
Kurzom, söz konusu atklarn çounun, elektronik, atk sularn artmndan sonra kullanlmayan ksmn oluturan zehirli çamur, tbbi kalntlar, kimyasal maddeler gibi zehirli ve tehlikeli olarak snflandrlan gruba girdiini aktard.
srail, Bat eriay onlarca yldr bir çöplük haline getirdi. diyen Kurzom, Filistinli vatandalar çevre, hava, su ve topran zehirli gazlarla kirlenmesi nedeniyle gerçek bir tehlikeyle kar karya. diye konutu.
srailli insan haklar kuruluu BTselemin, 2017 sonunda yaymlad raporda, sraildeki atk su artma tesislerinden gelen zehirli çamurun yüzde 60nn igal altndaki Bat eriann dousunda yer alan El-Avagire dökülüyor. ifadesine yer verildi.
Raporda, atklarn çounun Filistin topraklarna gömüldüü, bir ksmnn ise gömülmeden rastgele çevreye brakldna iaret edildi.
Filistin ile srail yönetimi arasnda 1995te imzalanan kinci Oslo Anlamas çerçevesinde Bat eria, A, B ve C bölgelerine ayrlmt. Yüzde 18i kapsayan A bölgesinin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistine, yüzde 21lik B bölgesinin idari yönetimi Filistine, güvenlii sraile devredilirken, yüzde 61ini kapsayan C bölgesinin idari ve güvenlii ise sraile braklmt.
- Dou Kudüs ve Bat eria yarm asrdr igal altnda
Dou Kudüs ve Bat eria 1967den bu yana srail tarafndan igal altnda tutuluyor. na ettii duvarla bu iki bölgeyi birbirinden ayran srail, Bat eriada yaayan Filistinlilerin Dou Kudüse geçiini engelliyor.
srail, 2 milyona yakn Filistinlinin yaad Gazze eridini de Hamasn 2006daki seçimleri kazanmasndan bu yana abluka altnda tutuyor.
srailin 1967den bu yana igal altnda tuttuu Bat eriada 131, Dou Kudüste 10, Bat eriann tepelerindeki bölgelerde ise 116 yerleim birimi kurduu ifade ediliyor.
Bat eriadaki yerleim birimlerinde yaklak 500 bin, Dou Kudüste 220 bin yerleimcinin ikamet ettii, srailin Bat eriadaki yerleimcilerin saysn ksa sürede 1 milyona çkarmay hedefledii belirtiliyor.
Uluslararas hukukta, igal altndaki Filistin topraklarndaki tüm Yahudi yerleim birimleri gayrimeru kabul ediliyor.