İsrail'de Maliye Bakanı Smotrich'ten "Gazze'ye Yahudi yerleşim birimleri kurulsun" çağrısı

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yürüttüğü saldırılardan sonra bölgeden "Filistinlilerin göç etmesi ve Yahudi yerleşim birimlerinin kurulması" yönünde çağrıda bulundu.

Haberler 01.01.2024 - 18:57 Son Güncelleme : 01.01.2024 - 22:20

Lideri olduğu Dini Siyonizm Partisinin İsrail Meclisindeki (Knesset) haftalık toplantısında konuşan Smotrich, saldırılardan sonra Gazzeden Filistinlilerin gönüllü göç ettirilmesini istedi.

Smotrich, Gazze sakinlerinin mültecileri almayı kabul eden ülkelere gönüllü göçünün teşvik edilmesi önerisinde bulunurken, İsrailin Gazze Şeridini kalıcı olarak kontrol altına alacağı iddiasında bulundu.

Gazzede Filistinlilerin göç etmesi sonrasındaki plan konusunda Smotrich, bölgede Yahudi yerleşim birimlerinin kurulması çağrısı yaptı.

Smotrich, dün İsrailin Kanal 12 televizyonunda yer alan röportajında da Gazzenin İsrail devletini yıkmak isteyen 2 milyon kişinin yuvası olmayacağını söyleyerek Filistinlilerin gönüllü göçe teşvik edilmesini istemişti.

NETANYAHU, GAZZELİLERİN BAŞKA ÜLKELERE GÖNÜLLÜ GÖçÜ İçİN çALIŞIYOR

Likud Partisi Üyesi İsrailli Milletvekili Danny Danon, 15 Aralıkta Newsweek dergisinde, Gazzelilere gönüllü göç imkanının sunulmasını da içeren 5 maddelik bir sözde plan yayımlamıştı.

Danon, bu planda Filistinlilere Nazi benzetmesi de yapmıştı.

İsrail HaYom gazetesinin haberine göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 26 Aralıkta Likud Partisi milletvekilleriyle yaptığı toplantıda Gazzedeki Filistinlilere ilişkin, Bizim sorunumuz, mültecileri kabul etmeye hazır ülkeler. Biz bunu çözmek için çalışıyoruz. demişti.

Toplantıda, Gazzedeki Filistinlilerin göç ettirilmesi meselesine dair İsrailli vekil Danon ise şunları kaydetmişti:

Dünya, fiili olarak bu meseleyi tartışıyor. Kanada Göç Bakanı Marc Miller, bu konu hakkında alenen konuştu. Keza (ABDnin 2024te Cumhuriyetçi Partinin başkan aday adaylarından) Nikki Haley de. Gazzeden ayrılarak üçüncü bir ülkeye gitmek isteyenlerle ilgili İsrail içinde bir ekip oluşturmalıyız.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, konuya dair yaptığı yazılı açıklamada, Netanyahunun bu itirafları, Gazzeye yönelik saldırıların ve soykırım suçlarının derhal durdurulması için cesur bir uluslararası tutumu gerektiriyor. ifadeleriyle Netanyahu hükümetinin planına tepki göstermişti.

AA

Ana Sayfaya Git