İsrail'den "Suudi Arabistan'ın nükleer programına karşı değiliz" mesajı

İsrailli üst düzey bir yetkili, Suudi Arabistan ile ilişkilerin normalleşmesi çerçevesinde nükleer program yürütmesine karşı olmadıklarını belirtti.

Haberler 21.08.2023 - 00:11 Son Güncelleme : 21.08.2023 - 00:12

İsrailin Haaretz gazetesine konuşan ve adı açıklanmayan İsrailli üst düzey bir yetkili, ABDnin arabuluculuğunda İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda açıklamalarda bulundu.

Yetkili, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ABDde, İsrail-ABD-Suudi Arabistan arasında bir anlaşmanın parçası olarak, Suudi Arabistanın sivil amaçlarla nükleer program yürütmesine karşı olmadığını söyledi. Suudi Arabistan, Washingtondan istediğini alamaması durumunda çin veya Fransa gibi başka ülkelere yönelebilir. ifadelerini kullandı.

Haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahuya en yakın isimlerden birisi olan Dermerin ABDnin Suudi Arabistan ile yaptığı arabuluculuk çabaları hakkında üst düzey görüşmeler yapmak için 17 Ağustosta Washingtonu ziyaret ettiği hatırlatıldı.

İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile 17 Ağustosta Washingtonda görüşmüştü.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi 9 Ağustosta, ABD ile Suudi Arabistanın, İsrailin Filistinlilere tavizler vermesi, ABDnin Riyada güvenlik garantileri ve sivil nükleer programına destek vermesi karşılığında Suudi Arabistanın İsraili tanımasını içeren bir anlaşmanın geniş hatları üzerinde uzlaştığını ileri sürmüştü.

Ana Sayfaya Git