İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları sürüyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırıları 44. gününde artarak sürüyor.

Haberler 19.11.2023 - 17:42 Son Güncelleme : 19.11.2023 - 18:52

Bölgede sağlık kaynakları, İsrail ordusunun dün Gazze Şeridinin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampında, Birleşmiş Milletler Yakın Doğudaki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) bünyesindeki, çok sayıda kişinin sığındığı El-Fahura Okulunu bombaladığını belirtti.

İsrail saldırısında çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı, okul koridorlarında kalan cenazeleri çıkarmada büyük zorlukların yaşandığı aktarıldı.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, okulun bombalanmasının İsrailin Gazzede yaptığı katliamların sonuncusu olduğu kaydedildi.

Açıklamada, İsrail işgal güçlerinin Gazzede Filistinli sivillere yönelik art arda yaptığı toplu katliamları en güçlü şekilde kınıyoruz. ifadesine yer verildi.

İSRAİL ORDUSU, LÜBNANDAN GELEN ŞÜPHELİ HAVA HEDEFİNİN İMHA EDİLDİĞİNİ BİLDİRDİ

İsrail ordusundan dün yapılan açıklamada, Lübnan topraklarından gönderilen bir şüpheli hava hedefi tespit edildiği bildirildi.

Hedefin türüne ilişkin bilgi verilmeyen açıklamada, bunun savunma sistemince imha edildiği belirtildi.

Öte yandan Lübnandan İsrail ordusuna ait noktalara bir dizi roket saldırısı düzenlendiği aktarıldı.

Buna karşılık İsrail tanklarının yanı sıra bir hava aracının Hizbullaha ait gözlem noktalarını hedef aldığı bildirildi.

İSRAİLİN GAZZEYE SALDIRISINDA AANIN SERBEST KAMERAMANI YARALANDI, ANNESİ VE BABASI ÖLDÜ

İsrailin dün Gazzeye düzenlediği saldırılarda Anadolu Ajansının (AA) serbest kameramanı Muntasır es-Savvaf yaralandı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrailin, Gazze kenti ve Gazzenin kuzeyindeki evlere düzenlediği iki saldırıda Savvafın annesi ve babası ile AAnın serbest muhabiri Remzi Ebu Kumsanın ailesinden çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Savvafın yakınları, İsrail savaş uçaklarının bu sabah Gazze kentinin doğusundaki Et-Tuffah semtinde ailenin evini bombaladığını aktardı.

Saldırıda, iki erkek kardeşi ve onların çocuklarının da bulunduğu Savvaf ailesinden yaklaşık 30 kişinin hayatını kaybettiği, Muntasır es-Savvafın ise yüzünden orta derecede yaralandığı ve hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

İsrail savaş uçakları ayrıca AAnın serbest muhabiri Ebu Kumsanın Cibaliya Mülteci Kampında yer alan evini bombaladı.

Saldırıda, Ebu Kumsanın ailesinden çok sayıda kişi hayatını kaybederken, Gazzenin kuzey bölgelerindeki iletişim zorluğu nedeniyle ölü sayısına ilişkin net bir bilgiye ulaşılamadı.

GAZZE HÜKÜMETİ: İSRAİL, ŞİFA HASTANESİNDEKİ 500 HASTAYI SOKAĞA ATTI

Gazzedeki hükümetin Medya Ofisinden dün yapılan açıklamada, İsrailin Şifa Hastanesindeki 500 hastayı sokağa atarak kaderlerine terk ettiği belirtildi.

Açıklamada, Açlıktan, susuzluktan ve acıdan bitkin düşen 500den fazla hasta ve yaralı, İsrail ordusu tarafından Şifa Hastanesinden çıkmaya zorlandı ve sokakta kaderlerine terk edildi. çoğu durumları ciddi olduğundan, üst düzey tıbbi bakıma ihtiyaç duyuyor. denildi.

NETANYAHUDAN ABD DESTEĞİ AçIKLAMASI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve hükümetin Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ile Tel Avivde ortak basın açıklaması yaptı.

İsrailin Gazzeye başlattığı saldırıların ilk gününden bu yana ABDnin desteğini korumak ve güvence altına almak için çok yoğun bir diplomatik çaba harcadıklarını vurgulayan Netanyahu, şunları kaydetti:

Sevgili dostumuz Joe Bidenın liderliğindeki ABD bizimle ortak çıkarları görüyor. Bize özel denizaltı ve donanmayla birlikte uçak gemileri gönderdi. Gerekli mühimmatları da göndermeye devam ediyor.

Netanyahu, Gazzede Hamasın elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına yönelik anlaşmalara ilişkin çok sayıda yanlış haber çıktığını kaydederek, şu an için bir anlaşma olmadığını ve eğer bir anlaşma ortaya çıkarsa bunu İsrail kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Netanyahu, İsrailin Gazzeye geçişine izin verdiği sınırlı insani yardımların ise, İsraile yönelik uluslararası desteğin güvence altına alınması açısından önemli olduğunu ifade etti.

KASSAM TUGAYLARI: İSRAİLLİ ESİRLERİ KORUMAKLA GÖREVLİ BAZI GRUPLARLA İLETİŞİMİMİZ KESİLDİ

Kassam Tugayları, dün yaptığı yazılı açıklamada, Gazzedeki İsrailli esirleri korumakla görevli bazı gruplarla iletişimlerinin kesildiğini, esirlerin ve görevli kişilerin akıbetinin bilinmediğini belirtti.

Gazzede İsrail güçleriyle yaşanan çatışmalara da değinilen açıklamada, Kassam Tugaylarının Gazzenin güneybatısında bir İsrail piyade kuvvetini pusuya düşürmeyi başardığı aktarıldı.

İSRAİL: SAVAŞTAN SONRA GAZZENİN GÜVENLİK KONTROLÜ İSRAİLDE OLACAK

Dün İsrailin Kanal 12 televizyonuna konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Hamasın ardından gelecekte Gazzeyi Filistin Yönetiminin yönetmesine ilişkin tartışmalara ilişkin, Filistin Yönetiminin sivil bir çözüm olduğunu düşünenler yanılıyor. dedi.

Filistin Yönetiminin, Gazzenin yönetimi için çözüm olmadığını iddia eden Cohen, Ürdün Nehrinden Akdenize kadar her zaman güvenlik kontrolü İsrailin elinde olacak. ifadelerini kullandı.

İSRAİLLİ BAKAN BEN-GVİR: FİLİSTİNLİ TUTUKLULARA İDAM CEZASI YASA TASARISI GÖRÜŞÜLECEK

İsrailde yayın yapan Maariv gazetesinin haberine göre, İsrailde aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail meclisinin, yarın Filistinli mahkumlara yönelik idam cezasını öngören yasa tasarısının ilk oylamasına yönelik hazırlıkları tartışacağını söyledi.

Ben-Gvir, Filistinli mahkumların infazına ilişkin yasa tasarısını sunan partinin, liderliğini yaptığı Yahudi Gücü Partisi olduğunu, meclisteki tüm milletvekillerinin de bunu desteklemesini beklediklerini belirtti.

FİLİSTİNDEN ABDYE GAZZEDEKİ SOYKIRIMI DURDURMAK İçİN HAREKETE GEçME çAĞRISI

Filistin Devlet Başkanı Abbasın, Filistin topraklarında yaşananlara ilişkin yaptığı konuşma, Filistin devlet televizyonunda yayımlandı.

Abbas, konuşmasında şunları kaydetti:

Sahip olduğu uluslararası konum ve İsrail makamlarına etki etme gücünden ötürü özel sorumluluğu olan Bidene sesleniyorum. Sizi (Biden), taşıdığınız resmi ve insani sıfatınızla, bu insani felaketi hatta masum halkımıza karşı işlenen soykırımı durdurmaya ve abluka altındaki halkımıza yardım etmeye çağırıyorum. Böyle bir soykırım, nefsi müdafaa olabilir mi? Bu, ceza gerektiren bir savaş suçudur. Halkımıza dönük öldürme ve yıkım, insan kapasitesinin üstündedir.

Abbas, Batı Şeria ve Kudüste İsrail güçleri ile Yahudi yerleşimcilerin saldırılarının durması için de acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

İSRAİL GAZETESİ HAARETZ: ORDUNUN HELİKOPTERİ HAMASLILARA ATEŞ AçARKEN SİVİLLER DE VURULDU

İsrailin Haaretz gazetesi, İsrailli güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberinde, 7 Ekimde Hamasın saldırısına müdahale eden bir İsrail savaş helikopterinin müzik festivalindeki sivilleri de vurduğunu iddia etti.

Hamaslıların sorgu kayıtlarına ve polisin olayla ilgili soruşturmasına dayanan üst düzey İsrailli güvenlik yetkililerinin değerlendirmesinde, Gazze yakınlarında düzenlenen müzik festivali hakkında Hamasın önceden bilgi sahibi olmadığı belirtildi.

İSRAİLİN BATI ŞERİAYA SALDIRILARINDA 2 KİŞİ ÖLDÜ

Filistin haber ajansı WAFAya göre, işgal altındaki Batı Şerianın Beytüllahim kentinin güneyindeki Dehişe Mülteci Kampına baskın sırasında yine İsrail askerlerinin ateşi sonucu başından yaralanan Ömer el-Lahham (20) adlı genç hayatını kaybetti.

Cenin Devlet Hastanesi Müdürü Visam Bekir ise İsam el-Fayid (46) adlı Filistinli engelli bir kişinin de Batı Şerianın Cenin kenti girişinde İsrail askerlerinin kurşunuyla hayatını kaybettiğini belirtti.

İSRAİLİN GAZZEDEKİ HAN YUNUS VE NUSAYRAT KAMPINA DÜZENLEDİĞİ SALDIRIDA 15 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistin resmi ajansı WAFAnın haberine göre, İsrail savaş uçakları, Han Yunus ve Nusayrat kamplarına yoğun saldırılar düzenledi.

İsrail savaş uçaklarının Nusayrat kampında Zühd ailesine ait evi bombalaması sonucu 13 Filistinli hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

Han Yunus bölgesinde bulunan, Avrupa Hastanesi yakınındaki Ebu Aker ailesine ait evin bombalanması sonucunda da bir kadın ve çocuğu öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

El Aksa kanalının Telegram hesabından yapılan açıklamaya göre ise İsrail savaş uçaklarının, Nusayrat ve El-Bureyc kamplarına düzenlediği saldırılarda 31 Filistinli hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

İSRAİL ORDUSU, LÜBNANDA HİZBULLAHA AİT HEDEFLERİ VURDU

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnandan İsraile yaklaşık 10 kadar havan mermisiyle saldırı düzenlendiği belirtildi.

Saldırıda yaralananın olmadığı ve İsrail topçularının karşılık verdiği aktarılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının da Hizbullaha ait olduğu iddia edilen hedefleri bombaladığı kaydedildi.

KASSAM TUGAYLARI: GAZZEDE 6 İSRAİL ASKERİNİ ÖLDÜRDÜK

Kassam Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada, Gazze kentinin doğusunda yer alan Hicr ed-Dik bölgesinde İsrail askerlerine saldırı düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, Hicr ed-Dik bölgesinde sıfır mesafeden 6 İsrail askerinin öldürüldüğü ifade edildi.

İSRAİL GÜçLERİ, BATI ŞERİADA 3Ü KADIN VE 2Sİ GAZETECİ 70 FİLİSTİNLİYİ GÖZALTINA ALDI

Filistin Esirler Cemiyetinin yazılı açıklamasında, İsrail güçlerinin gece boyunca Batı Şerianın çeşitli bölgelerinde baskın düzenlediği belirtildi.

Söz konusu baskınlarda çoğu Nablustaki Balata Mülteci Kampından 70 Filistinlinin gözaltına alındığı aktarılan açıklamada, bu kişilerin arasında 3 kadın ve 2 gazetecinin de olduğu kaydedildi.

İSRAİL ORDUSU, GAZZEDE 5 ASKERİNİN ÖLDÜĞÜNÜ DUYURDU

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazzenin kuzeyinde yaşanan çatışmalarda, 5 askerin öldüğü belirtildi.

FİLİSTİN KIZILAYI: ŞİFA HASTANESİNDEKİ 31 PREMATÜRE BEBEĞİ GAZZENİN GÜNEYİNE NAKLETTİK

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, Kızılaya bağlı acil servis ekiplerinin, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) ile koordineli olarak Şifa Hastanesindeki 31 prematüre bebeği tahliye etmeyi başardığı bildirildi.

Açıklamada, prematüre bebeklerin, Gazzenin en güneyindeki Refah kentinde bulunan Emirlikler Hastanesine yatırılmak üzere Filistin Kızılayına ait ambulanslarla güneye nakledildikleri aktarıldı.

HİZBULLAH İSRAİLE AİT 7 ASKERİ NOKTAYA SALDIRI DÜZENLEDİ

Lübnandaki Hizbullah Hareketi, ülkenin güneyinden İsrail ordusuna ait askeri hedeflere yönelik saldırıları hakkında yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, İsrailin sınırdaki Cel Alem ve Ed-Duhayra askeri noktalarına güdümlü füze ve uygun silahlarla saldırılar gerçekleştirildiği kaydedildi.

Hizbullah bir başka açıklamasında ise İsraile ait Metulla, Hanita, Verde, Ramya ve Merc askeri noktalarını vurduğunu bildirdi.

Lübnan resmi ajansı NNAda yer alan haberde ise İsrailin, Lübnanın sınır bölgesinde yer alan Ramya, Ayta eş-Şaab, Meys el-Cebel, Ed-Duhayra ve Lebveniye beldelerinin çevresini ağır topçu atışlarıyla vurduğu ifade edildi.

Haberde ayrıca İsrailin yine sınır bölgesinde yer alan Lübnana ait Kefr Kella beldesinin çevresine beyaz fosfor bombası attığı aktarıldı.

İSRAİLİN GAZZEYİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamasın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrailin Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridine yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrailde 7 Ekimdeki saldırılarda 310dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.

İsrail ordusuna göre, 7 Ekimden bu yana 59u Gazze içerisindeki çatışmalarda 6sı da Lübnan sınırında olmak üzere 380 İsrail askeri öldürüldü.

İsraile göre, Kassam Tugaylarının elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazzedeki hükümete göre, 7 Ekimden bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridinde en az 5 bini çocuk ve 3 bin 300ü kadın olmak üzere 12 bin 300 kişi öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüste de 7 Ekimden bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 214 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazzede on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekimden bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 76 Hizbullah mensubu ve 6 İsrail askeri öldü.

Ana Sayfaya Git