Japonya Başbakanı Kişida ve Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva telefonda görüştü

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile yaptığı telefon görüşmesinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) reformu, Brezilya'nın G20 Liderler Zirvesi dönem başkanlığı ve iki ülkenin çeşitli alanlarda işbirliği konularını ele aldı.

Haberler 10.01.2024 - 22:09 Son Güncelleme : 10.01.2024 - 23:39

Japonya Dışişleri Bakanlığı, ikilinin telefon görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamaya göre, Kişida ve Lula da Silva, uluslararası alanda işbirliği yapma konusunda görüşlerini paylaşırken, Brezilya, Almanya, Hindistan ve Japonyanın oluşturduğu G4 grubu olarak BMGK reformu konusunda yakından çalışma konusunda hemfikir oldu.

İki ülkenin stratejik ve küresel ortak olduğunu ifade eden taraflar, Brezilyanın G20 Liderler Zirvesinde başkanlık yapmasına ilişkin de konuştu. Kişida, Rio de Janeiroda gerçekleşmesi planlanan zirve için işbirliğini artırmaya niyetli olduklarını ifade etti.

Liderler, iklim değişikliği, yoksulluk ve ekonomi gibi alanlarda birlikte çalışma ve bunları ele almaya bağlılıklarını dile getirdi.

Lula da Silva, 1-5 Ocak döneminde Japonyadaki Noto Yarımadası ve açıklarında meydana gelen depremler nedeniyle Kişidaya taziye dileklerini iletti.

G20 DÖNEM BAŞKANLIĞI BREZİLYAYA DEVREDİLDİ

Hindistanın başkenti Yeni Delhide Eylül 2023te düzenlenen G20 Zirvesinde, Hindistan G20 dönem başkanlığını Brezilyaya devretmişti.

Brezilyanın G20 dönem başkanlığı 2025te Güney Afrikaya, 2026da da ABDye geçecek.

Brezilya, 2024 dönem başkanlığı süresince yoksulluk, sürdürülebilir kalkınma, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) küresel kuruluşlarında reform konularını öncelik edinecek.

AA

Ana Sayfaya Git