Karanlık dünyalarına Türkiye'de "ışık" arıyorlar

Suriye'de bombaların hedefi olan ve enkaz altında kalarak görme yetisini yitiren Suriyeli Fuad Hamed, kendisi gibi görme engelli 2 çocuğunun tedavisi için geldiği Türkiye'de yaşam savaşı veriyor.

Haberler 29.01.2017 - 11:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sava öncesi Deyruz Zor kentinde sulama birliinde görev yapan ve gözündeki rahatszlk nedeniyle çok az görebilen 32 yandaki Salih Hamed, çatmalarn iddetini artrmasyla bir okula snmak zorunda kald.

Zor artlarda yaamn sürdüren Hamed, bu süre zarfnda tant Betül Cabir ile evlendi. kisi doutan görme engelli 3 çocuu olan çift, uçaklarn barndklar okulu bombalamas sonucu yaralannca görme yetisini tamamen yitirdi.

Yaklak 3 ay süren tedavisinin ardndan ailesini de alarak zorlu bir yolculukla Türkiyeye snan Hamed, Türkiyede hem kendisinin hem de kendisi gibi görme engelli çocuklarnn a kavumasn bekliyor.

Hamed, 3 ay önce Suriyeden ayrlmaya karar verdiini ve bir hafta süren zorlu yolculuun ardndan Türkiyeye geldiklerini söyledi.

Aaçlarn altlarnda dinlenerek yolculuk yaptklarn anlatan Hamed, unlar belirtti:

Yaklak 1,5 yl önce uçaklar sndmz okulu bombaladnda duvarn altda kaldm ve yaralandm. Yaralandktan sonra yaklak 1,5 yldr tamamen görmüyorum. Deyruz Zorda çok zor artlarda hayrsever insanlarn yardmlaryla yayorduk. Bazen 2 gün ekmek bulamadmz günler oldu. Hayrsever vatandalarn yardmlaryla yaklak 3 ay önce DEAn zulmünden kaçarak 1 haftalk zorlu yolculuun ardndan Hataya geldik. Yolda bulduumuz araç sahiplerinden bizi götürebildikleri yere kadar götürmelerini rica ettik. Aç ve susuz çocuklarmla çok ükür Hataya geldik.

Bir süre Hatayda yaadktan sonra bir hayrsever tarafndan önce anlurfaya sonra da Akçakaleye geldiklerini belirten Hamed, Akçakale Belediyesine ait eski tr garajndaki bir odaya yerletiklerini kaydetti.

Kendilerine kalacak yer bulan belediye yetkililerine teekkür eden Hamed, Ne yatacak bir yatamz ne de yiyecek bir lokma ekmeimiz yoktu. Buraya yerletikten sonra çevredeki hayrsever insanlar bize yatak, battaniye ve gda gibi yardmlarda bulundu. Ben tamamen görmüyorum, 1,5 ve 2,5 yalarndaki 2 çocuum da doutan görme engelli. nsanlarn yardmlaryla yaamaya çalyoruz. dedi.

- Tedavi için geldim

Suriyedeki artlar nedeniyle kendisi ve çocuklarnn tedavilerini yaptrmann zor olduunu, bu nedenle Türkiyeye gelmeye karar verdiklerini aktaran Hamed, Türkiyede tedavi olacaklarna inandklarn belirtti.

Henüz yeni geldiklerini ve doktora gitmediklerini aktaran Hamed, Ailemin güvenlii ve benim gibi görme engelli çocuklarmn tedavisini yaptrmak umuduyla karde ülke Türkiyeye geldik. Saolsun Türkiye bize kaplarn açt, Yetkililerden ve hayrsever insanlardan bize yardmc olmalarn bekliyoruz. ifadelerini kulland.

- Suriyede durum çok vahim

Hamed, Deyruz Zorda sava öncesi çok iyi artlarda yaadklarn ancak savan balamasyla hereyin tersine döndüünü aktard.

mkan bulan herkesin daha güvenli bir bölgeye kaçmak zorunda kaldn belirten Hamed, Uçaklar Deyruz Zor da okullar, hastaneleri, frnlar, her yeri yakt, ykt. Ne elektrik, ne su, ne de ekmek bulamyorduk. DEAn kente girmesiyle de tüccarlar, i adamlar dahil herkes kaçmak zorunda kald. diye konutu.

Ana Sayfaya Git