Katalonya, bağımsızlık yanlısı süreci başlattı

Katalonya Özerk Yönetimi, merkezi hükümetin karşı çıkmasına rağmen İspanya'dan ayrılıp bağımsız bir devlet olma sürecini parlamentoda yapılan oylama ile başlattı.

Haberler 09.11.2015 - 15:23 Son Güncelleme : 09.11.2015 - 15:23

Katalonya Parlamentosu, tartışmalı bağımsızlık süreci ile ilgili tasarıyı, 71e karşı 63 oyla kabul etti. Katalonyanın 18 ay içinde bağımsız olmasının öngörüldüğü metinde, tam bağımsızlığı güvence altına alabilmek için 30 gün içinde ayrı bir sosyal güvenlik ve hazine sistemi kurulması isteniyor.

Tasarı, 27 Eylülde yapılan seçimlerden birinci parti olarak çıkan Junts pel Si (Evet için Birlik) ittifakı ve hükümet kurma görüşmeleri yaptığı Halk Birliği Koalisyonu (CUP) tarafından sunuldu.

Junts pel Si milletvekili Raül Romeva, konuşmasında bağımsız bir Katalonya Cumhuriyetini kuracak süreci başlattıklarını belirterek, Milyonlarca insan yıllardır bu günü bekliyor ve yaklaşık iki milyon kişi bağımsız bir devlet için oy kullandı. Bu süreç artık durdurulamaz. Bugün değilse yarın, biz değilsek başkaları bu ülkeyi bağımsız yapacak dedi.

CUP milletvekili Anna Gabriel de, eşitsizlikleri sona erdirecek, Katalan Cumhuriyetine doğru ilk adımı bugün attıklarını kaydetti.

Bağımsızlık karşıtı siyasi partiler ise deklarasyonu sert dille eleştirdi.

İspanyada iktidardaki Halk Partisinin (PP) Katalonyadaki kolu PPCnin lideri Garcia Albiol, bağımsızlığın çözüm değil bir sorun olduğunu savundu. Buna müsade etmeyeceklerini söyleyen Albiol, Bağımsızlık girişimleriyle İspanya ile tren çarpışması yapmıyorsunuz, intihar ediyorsunuz. Gayri meşru ve yasa dışı kararlara rağmen tüm Katalanlar ve İspanyollar emin olsunlar ki, Katalonyayı İspanyadan ayırmayı asla başaramayacaklar diye konuştu.

Katalonyada 2. büyük siyasi parti olan Ciudadanosun bu bölgedeki lideri Ines Arrimadas ise bağımsızlık sürecinin başlatılmasının delilik olduğunu savundu.

Katalonyadaki bağımsızlık sürecinin Anayasa Mahkemesinin kararıyla en çok 3 gün sürmesi öngörülüyor.

İspanyol hükümeti, bugün kabul edilen deklarasyonun iptali için Anayasa Mahkemesine hemen başvuracağını önceden duyurmuştu. İspanyol hükümetinin yasal girişimleri başlatması ve perşembe günü toplanması beklenen Anayasa Mahkemesinin de itirazı kabul ederek süreci durdurması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi, 2010 yılında Katalonyanın yeni özerklik statüsünü iptal etmiş, bunun ardından başlayan bağımsızlık yanlısı girişimler Anayasa Mahkemesinin iptallerine takılmıştı.

Öte yandan Katalonyada Artur Mas başkanlığındaki hükümetin güven oyu alması için meclisteki oturumlar bu akşam başlayacak. Bağımsızlık deklarasyonunda Junts pel Si ile ortak hareket eden CUP, şimdiye kadar yaptığı açıklamalarda Artur Masın Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı olmasına destek vermeyeceğini duyurdu. CUPun son anda ikna edilememesi halinde Katalonya Özerk Yönetiminde hükümet kurulamayacak.

Ana Sayfaya Git