Luaybi, Irakn yar resmi gazetesi Sabaha verdii demeçte, Kerkükteki kuyulardan çkarlan petrolün Ceyhan limanna tekrar sevk edilmesi için Irak merkezi hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Türkiye arasndaki görümenin devam ettiini ifade etti.
Ham petrolün Türkiye üzerinden boru hatlaryla Ceyhana sevk edilmesi tarihinin henüz netlemediini dile getiren Luaybi, sevk ileminin görümelerden çkacak karara göre ekilleneceini kaydetti.
Kerkükteki kuyulardan çkarlan ham petrolün durumuna da deinen Luaybi, ülke içerisinde rafinerilerde ilenmek üzere günlük 220 bin varil petrolün çkarldn aktard.
Irak Petrol Bakanl Sözcüsü Asm Cihad, Mays aynda yerel medyaya yapt açklamada, Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasndaki petrol sözlemelerinden kaynakl ihtilaflar nedeniyle Kerkükte günlük üretim kapasitesi yaklak 550 bin varil petrol olan kuyulardan ihracat yaplamadn ifade etmiti.
Cihad, Badat ve Erbilin anlamaya varmas halinde, IKBYnin boru hatt üzerinden Türkiyedeki Ceyhan Limanna ihracatn gerçekleebileceini söylemiti.
Neden Kerkükten petrol ihraç edilemiyor ?
Terör örgütü DEA, Haziran 2014 tarihinde Musul ve Irak topraklarnn üçte birini ele geçirmeden önce Irak merkezi hükümeti, kendi petrol boru hatt üzerinden zaman zaman aksamalar yaanmasna ramen Kerkükteki ham petrolü Ceyhan limanna ihraç edebiliyordu.
DEAn, merkezi hükümetin boru hattn ele geçirmesi ve ordu güçlerinin bölgeden tamamen çekilmesi ardndan Badat yönetimi Kerkükteki kuyular üzerindeki etkisini yitirdi. Badatn boru hattnn atl duruma dümesinin ardndan, IKBY kendi bölgesinden geçen yeni bir hat ina ederek hem Kerkük hem de Kürt Bölgesinden çkarlan petrolü ihraç etmeye balad.
Irak merkezi hükümetine bal ortak güçlerin, 6 Ekim 2017de düzenledii operasyon sonucunda ise Pemerge güçleri 3 yl aradan sonra Kerkükten geri çekildi ve Erbil yönetimi Kerkükteki petrol kuyularn kaybetti.
Kerkükte 5 petrol kuyusu var
Badat yönetimi de, Ekim 2017de Kerkükteki ham petrolü, yaklak 350 kilometre uzunluunda ve günlük 1 milyon varil petrol tama kapasitesine sahip olacak yeni Kerkük-Ceyhan petrol boru hatt ile ihraç etmeyi planladn duyurmutu. Ancak söz konusu boru hattnn inas için henüz somut bir gelime yaanmad.
Güneydeki Basradan sonra Irakn ikinci petrol zengini vilayeti olarak bilinen Kerkükte, Havana, Bay Hasan, Babagurgur, Hebaziya ve Cenbure olmak üzere toplam 5 petrol kuyusu var.