Suudi Arabistanın başkenti Riyadda dışişleri bakanları düzeyinde yapılan toplantı sonrasında KİKten açıklama yapıldı.
İranın nükleer anlaşma konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesi ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile tam işbirliği yapması gerektiğini ifade edilen açıklamada, KİK ülkelerinin İranın nükleer dosyasıyla ilgili etkin bir şekilde işbirliği yapma ve ilgilenme konusundaki istekliliğine işaret edilerek, ilgili ülkelerin tüm müzakere ve toplantılara katılması gerektiği vurgulandı.
Bölgedeki deniz güvenliği ve su yollarını korumanın yanı sıra deniz nakliye hatlarını, uluslararası ticareti ve petrol tesislerini tehdit edebilecek her şeye karşı koymanın öneminin de belirtildiği açıklamada; kaynağı, amacı ve gerekçesi ne olursa olsun her türlü terör eyleminin reddedildiği kaydedildi.
Suudi Arabistanın Filistin meselesinde Arap Birliği ile işbirliği içinde gösterdiği barış girişimleri ve İsrailin ihlallerine karşı koyma çabalarına övgüde bulunulan açıklamada, İsrailin işgal altındaki Doğu Kudüste yer alan Mescid-i Aksaya tekrarlanan saldırıları ve baskınları kınandı.
Açıklamada ayrıca KİK dışişleri bakanlarının Sudanda 15 Nisandan bu yana çıkan silahlı çatışmaları ele aldığı ve ülkede süknet ve diyalog dilinin hakim olması çağrısı yaptığı paylaşıldı.
İRAN İLE NÜKLEER ANLAŞMA VE MÜZAKERE SÜRECİ
İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 2015te yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahranın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.
ABD, 8 Mayıs 2018de Donald Trumpın başkanlığı döneminde İranla 2015te varılan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek bu ülkeye yeniden yaptırımlar uygulamıştı.
İran da buna karşılık 8 Mayıs 2019da anlaşmadaki faaliyetlerini askıya almaya başlamıştı. İran, anlaşmada 3,67 oranında uranyum zenginleştirmeye izin verilmesine rağmen bu süreçte yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirmeye başlamıştı.
Trump sonrasında Nisan 2021de Viyanada başlayan ve İran ile nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması ve ABDnin anlaşmaya yeniden katılmasının ele alındığı nükleer görüşmeler, Washington ve Tahran arasındaki bir dizi uzlaşmazlık nedeniyle Eylül 2022 başlarında askıya alınmıştı. İranın ABDnin anlaşmadan ayrılmasından sonraki süreçte nükleer anlaşmada izin verilenin çok üzerinde uranyum zenginleştirme işlemi dahil attığı adımlar, nükleer anlaşmaya dönüşü zorlaştırıyor.