Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizai, ’’Irak birliği ortaklık üzerine kurulmuş, şimdi bu birlik çalışmıyor’’ dedi.
Irak Meclisi üyesi milletvekillerinin de katıldığı ve iki gündür basına kapalı olarak yapılan toplantılar ile ilgili açıklamalarda bulunan Dizai, Bağdat’a, Maliki hükümetine karşı Kürt yönetiminin tavrını belirlemek amacıyla, Başkan Mesut Barzani’nin isteği üzerine, Irak Meclisi’nde bulunan Kürt milletvekilleriyle istişare toplantılarının yapıldığını söyledi.
-Bağdat ile yaşanan sorunlar ele alınıyor-
Irak Meclisi’nde bulunan Kürdistan İttifakı’na bağlı milletvekillerinin meclisten çekilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığının altını çizen Dizai, ’’Milletvekilleri IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin talebi üzerine son siyasi gelişmeleri ve güvenlik konularını tartışmak ve görüş alışverişinde bulunmak üzere Erbil’e geldi’’ dedi.
Irak Meclisi’nde Kürt meclis üyelerinin olmadığı oturumda oylanarak meclisten geçirilen Irak bütçesi konusunun da bu toplantılara dahil edileceğini anlatan Dizai, ’’Dün toplantıya IKBY Başkanı, IKBY Başbakanı, IKBY Parlamentosu Başkanı, siyasi parti temsilcileri, Bağdat’ta bulunan Kürt bakanlar, mecliste bulunan Kürt meclis üyeleri de katıldı’’ diye konuştu.
Toplantıda, Irak’taki son siyasi durumun ve belirsizliklerin masaya yatırıldığını kaydeden Dizai, ’’Geniş bir tartışma oldu, bu toplantıların devamı olacak. Kararlar tartışılacak ve gelecekte ne gibi kararlar alınması konusu görüşülecek’’ diye konuştu.
Bağdatın Kuzey ıraka bakışı önemli
Irak birlik ortaklık üzerine kurulmuş mu?
Kürtlerin Bağdat’la sadece bütçe konusunda sıkıntı yaşamadığını, bunun yanında güvenlik güçleriyle de sıkıntılar yaşadığını kaydeden Dizai, şöyle konuştu:
’’Kürdistan bölgesi defalarca bu sorunlarla boğuştu. Askeri güçler Sincar bölgesine girdi, daha sonra Hanekin bölgesine askerler sevk edildi, daha sonra da Kerkük ve etrafına Dicle Operasyon Gücü’nün yerleştirilmesi konusu vardı. Irak’ta Sünni bölgelerinde de gösteriler devam ediyor. Onlar da rahatsızlıklarını dile getiriyorlar. Siyasi taraflar da Irak’ta yaşananlardan rahatsızlar ve bunu dile getiriyorlar. Irak birlik ortaklık üzerine kurulmuş, şimdi bu birlik çalışmıyor ve işlemiyor. Bu durum sadece Kürtlerin değil belki de her tarafın rahatsızlığını dile getirmesine neden oluyor. Bu nedenle bu toplantılar ve görüş alışverişi devam edecek ve önümüzdeki günlerde de toplantılar yapılacak.’’
Başkan Barzani’nin milletvekilleriyle görüş alışverişinde bulunmaya devam edeceğini vurgulayan Dizai, şöyle dedi:
’’Kürdistan grubu Irak’ta 2003’ten sonra siyasi ortaktır. Bizim diğer Iraklı gruplarla çok güçlü bir siyasi ortaklığımız ve çok güçlü bir koalisyonumuz vardı. Her zaman biz Şiilerle bu koalisyona çok önem veriyorduk. Fakat maalesef bu koalisyonu bozmaya çalışanlar var. Kürdistan’a siyasi bir grup olarak bakılıyor, fakat Kürdistan bölgesi siyasi bir taraf değildir. Anayasa’da bu bölge federal bir yapı olarak tespit edildi. Bölgeye sanki bir il gibi davranılıyor, bu da doğru değil.’’
Dizai, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani’nin de bir heyetle Bağdat’a gitmesinin bu toplantılardan sonra kesinleşeceğini bildirdi.
-’’Maliki’ye karşı tavrımızı belirleyeceğiz’’-
Kürdistan İttifakı Listesi Irak Meclis Üyesi Mahmut Osman, görüş alışverişinde bulunmak için Erbil’e geldiklerini kaydederek, Başkan Barzani ile yaptıkları toplantılarda Bağdat’a karşı nasıl bir tavır takınılacağının belirleneceğini söyledi.
Dün ve bugünkü toplantılarda durum değerlendirmesi yapıldığını ve henüz karar alınmadığını ifade eden Osman, şöyle konuştu:
’’Siyasi durum, tek kişinin yönetme isteği, anayasayı ihlal etmek, Erbil Anlaşması’na uymamak gibi durum ve konular ele alınıyor. Bu konular görüşüldü ve tartışıldı ve acaba biz ne şekilde devam edeceğiz, acaba böyle mi devam edeceğiz, yoksa başka bir tutumumuz mu olacak konularını görüşüyoruz. Tatilimiz var, bu arada bu toplantıları yapıyoruz. Bu durumlar ne olacak Maliki böyle devam ederse bizim tepkimiz ne olacak? Bunların hepsi bu toplantılardan çıkacak sonuçlara bağlı. Bence bu toplantıyı yapma konusunda geç kaldık. Geçen yıl ya da 1,5 yıl önce yapmamız gerekiyordu. Ama şimdi yapıyoruz.’’