Kürtlerin geleceği masaya yatırıldı!

Irak'ta merkezi hükümet ile bölgesel Kürt yönetimi arasında yaşanan anlaşmazlıklar ipleri kopma noktasına getirip, Kürtlerin bağımsızlıklarını ilanı tartışmaları yapılırken, 2 gündür bölgesel Kürt yönetiminin merkezi Erbil'de Irak ve Kürtlerin geleceği ile ilgili önemli toplantılar gerçekleştiriliyor.

Haberler 30.04.2012 - 11:06 Son Güncelleme : 30.04.2012 - 11:06

Merkezi Bağdat yönetimi ile Kürtler arasında başbakan Nuri El Maliki’nin tutumu ile sertleşen ilişkiler, Kuzey Irak’ın Erbil kentinde masaya yatırıldı. Basına kapalı 2 gündür süren toplantıya Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, El Irakiye lideri İyad Allavi, Şii lider Mukteda el Sadr ve Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi katıldı. Talabani’nin Kerkük yolu üzerindeki bürosunda devam eden ve Irak ile Kürtlerin geleceğini yakından ilgilendiren toplantının arasında yayınlanan bildiride, liderler arasında görüş alışverişi yapılmasının amaçlandığı belirtildi. Bildiride Irak halkının taleplerinin bir an önce karşılanması, Irak halkının çektiği sıkıntıların sona erdirilmesi, ülkenin müreffeh bir duruma kavuşturulması ve demokratikleşme sürecine hız verilmesi için harcanan çabaların artırılması gerektiği kaydedildi. Siyasi işbirliğinin devam ettirilmesi, ülkenin çıkarlarının en üst seviyede tutulması ve ülkenin istikrara kavuşturulması için gerekli adımların bir an önce atılmasını gerektiği dile getirilen bildiride, ülkenin içinde bulunduğu tehlikeli durumdan çıkması için hep beraber çalışılması ve Erbil’de yapılan toplantının sonucunun temel alınması gerektiği ifade edildi.

MALİKİ’NİN GELECEĞİ DE TARTIŞILIYOR

Toplantıdan sızan bilgilere göre, Irak’ta Başbakan Nuri El Maliki’nin uygulamaları sonucu yaşanan krizin yanı sıra Maliki’nin geleceği de tartışılıyor. Kürtler, Irak’taki laikler ve Sadr’ın Maliki’nin üçüncü kez Başbakan olmasını istemediği bilinirken, Kürtler Maliki’yi, ’Diktatörlük kurmak’ ile suçluyor. Irak’ın Kürt olan eski Genelkurmay Başkanı Babekir Zebari’nin istifasının ardından, Başbakan Maliki’nin bu makama herhangi bir atama yapmaması ve ordunun komutasını elinde bulundurması, yine İçişleri ve Savunma bakanlıkları görevlerini de yürütmesi rahatsızlık yaratmıştı. Erbil ile Bağdat arasındaki krizin aşılması için Erbil’e gelen Sadr’ın ise, Irak hükümetinin hemen devrilmesine karşı çıktığı, ancak Nuri El Maliki’nin 2014’deki seçimlerde üçüncü kez Başbakan olmak için aday olmasını da kabul etmediği belirtiliyor.

KÜRT BAKAN VE VEKİLLERİ ERBİL’DE I

Erbil’de Irak’ın geleceği ile ilgili toplantılar sürerken, bölgesel Kürt Yönetim Başkanı Mesut Barzani’nin çağrısı üzerine merkezi Bağdat hükümetinde yer alan Kürt Bakan ve milletvekilleri ise Erbil’de toplandı. Mesut Barzani başkanlığında toplanan Kürtlerin merkezi hükümetteki temsilcilerine Barzani’nin ABD, Avrupa ve Türkiye’yle yaptığı gezilerin sonuçlarını aktardığı ve Irak ile Kürtlerin geleceği konusunda kendileriyle fikir alış verişinde bulunduğu belirtildi. Barzani, merkezi Hükümet ile sorunların aşılamaması durumunda Eylül ayında bağımsızlık ilanı için referanduma gidebileceklerini açıklamıştı.

Ana Sayfaya Git