Kurtulmuş, görüşmede, ile İsveç parlamentosu arasında dostane ilişkilerin geliştirildiğini, karşılıklı ziyaretlerle bu ilişkilerin daha ileriye götürülmesini istediklerini ifade etti.
Başkanı Kurtulmuş, iki ülkenin tarihi ve köklü ilişkileri bulunduğunu, bunun yakın dönemde stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini belirtti.
İsveçin NATO üyeliğine ilişkin süreci başından beri büyük bir titizlikle takip ettiğini dile getiren Kurtulmuş, süreci en kısa zamanda sonlandırmayı ümit ettiklerini söyledi.
İsveçin NATOya üyeliğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresini kendisine ulaşmasının ardından hemen imzalayarak Dışişleri Komisyonuna gönderdiğini belirten Kurtulmuş, bu konuda hazırlanan kanun teklifinin bu hafta içinde Komisyonda ele alınmasının beklendiğini ifade etti.
Kurtulmuş, teklifin Komisyondan geçmesi halinde Genel Kurulunda görüşüleceğini ve milletvekillerinin hür iradeleriyle nihai kararın verileceğini dile getirdi.
Başkanı Kurtulmuş, İsveçin bu süreçte söz verdiği, özellikle terörle mücadeleye destek verilmesi, İslamın kutsallarına karşı yapılan saldırılara müsamaha gösterilmemesi konularında olumlu bir yaklaşım içinde hareket edileceğine inançlarının tam olduğunu da belirtti.
Dinlerin kutsallarına karşı yapılan saldırının, ifade özgürlüğü ya da örgütlenme özgürlüğü kapsamında görülemeyeceğini vurgulayan Kurtulmuş, Kuran-ı Kerimin yakılmasının, siyasi gösteri olmasının ötesinde nüfusu 2 milyara yaklaşan Müslümanların tamamına karşı yapılmış açık bir saldırı, insanların inançlarına hakaret etme konusunda açık bir insanlık suçu olduğunu ifade etti.
Kurtulmuş, İsveçte bu tür davranışlara müsaade edilmemesi ve özellikle İslam ve Türkiye karşıtı çevrelere, dost İsveç yöneticilerinin müsamaha göstermemesi temennisini dile getirdi.
PYD/YPG ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütlerine karşı verilen mücadelede de birlikte hareket edilmesini isteyen Kurtulmuş, Finlandiyadan olduğu gibi İsveçten de terör örgütlerine müsamaha gösterilmemesini beklediklerini belirtti.
Türkiye-AB ilişkilerinin de ele alındığı görüşmede Kurtulmuş, Türkiyenin ABye üyelik sürecinde İsveçin desteklerini beklediklerini söyledi.
İSRAİLİN GAZZEYE YÖNELİK SALDIRILARI
İsrailin Gazze Şeridi ve Filistinin şehirlerine yönelik saldırılarının ele alındığı görüşmede Kurtulmuş, Gazzedeki saldırılar nedeniyle her 10 dakikada bir çocuğun öldüğü derin bir insanlık dramıyla karşı karşıya olunduğunu belirtti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ekibinin bütün uluslararası kuralları hiçe sayarak, uluslararası hukukun bütün umdelerini yerle bir ederek, vicdan ve insanlık duygularını berhava ederek çok açık bir katliamı Gazze Şeridinde sürdürdüğünü dile getiren Kurtulmuş, hiçbir gerekçenin çocukların, yaşlıların, kimsesizlerin, sivillerin böylesine büyük bir asimetrik savaş içinde katledilmesini meşru göremeyeceğini bildirdi.
Gazze için uluslararası camianın sesini yükseltmesi gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, Gazzede acil bir ateşkes ve insani yardım koridorunun kurulmasının temin edilmesi gerektiğini vurguladı.
Avrupadaki siyasi gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Kurtulmuş, aşırı sağcı, faşist, İslam karşıtı, yabancı düşmanı küçük siyasi oluşumların Avrupanın ana akım siyasetini zehirlediğini de kaydetti.
Norlen de İsveç parlamentosu için Türkiyenin çok önemli bir ülke olduğunu ve işbirliğinin kapsamını genişletmeyi dört gözle beklediklerini ifade etti.
Norlen, Başkanı Kurtulmuşu İsveçe davet etti ve kendisini İsveç parlamentosunda ağırlamaktan memnuniyet duyacağını söyledi.