Kuzey Kore hidrojen bombası testi yaptığını açıklamasının akabinde tüm dünya liderleri ayaklandı. Kuzey Kore televizyonları tarafından yayılan habere göre Kuzey Kore hidrojen bombası denemesini 5.1 lik merkezüssünde meydana gelen sarsıntı sonrasında açıkladı
Kuzey Kore hidrojen bombasıdenemesi yaptığını açıkladı, dünyaayağa kalktı! Bu gelişme üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil toplantı yapacağı öne sürülürken, ülkelerden tepkiüzerine tepki geliyor.
Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Örgütü’nden Lassia Zerbo tarafından yapılan açıklamada, Kore Yarımadası’nda olağan dışı bir hareketlilik tespit edildiği aktarıldı. Nükleer denemeleri izleyen örgütün açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
Uluslararası izleme sistemimiz, Kore Yarımadası’nda, 41.23 enlemi, 129.10 derece boylamında olağan dışı bir sismik etkinlik tespit etti. Haritadaki yer, Kuzey Kore’nin kuzeydoğu dağlarında bulunan ve nükleer denemelerini yaptığını iddia ettiği Pyunggye-ri test alanındaki merkez üssüne karşılık geliyor.
Reuters’a konuşan Zerbo, Kuzey Kore’nin hamlesinin, evrensel olarak kabul edilen ve nükleer denemelere karşı geliştirilen normun ihlâli olduğunu söyledi. Zerbo, Bu ayrıca uluslararası barış ve güvenliğe karşı somut bir tehdit oluşturuyor dedi.
Hidrojen bombası veya füzyon bombası, kontrolsüz termonükleer enerji sağlayabilen yıkıcı nükleer silah.
Hidrojen bombasının yüksek boyutlardaki patlama gücü, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkimeden doğar. Bir başka deyişle, hidrojen bombasının patlaması bir çekirdek kaynaşması ya da birleşmesidir (füzyon). Oysa atom bombasınınki bir çekirdek bölünmesidir (fisyon).
Atom bombasının aksine fisyon değil füzyon reaksiyonu esasına dayalıdır. Füzyon reaksiyonunu başlatmak için gerekli ateşleme,sıcaklık küçük bir atom bombasını patlatmak suretiyle sağlanır. Ancak reaksiyon çok kısa bir sürede olduğundan, bomba maddesi buharlaştığı için toplam maddenin yalnızca bir kısmı füzyona uğrar. Füzyona uğrayan madde biruranyum kılıfı içine alınacak olursa, bu iki bakımdan yarar sağlar:
Uranyumun ağır bir metal olması ve buharlaşma sıcaklıklığının çok yüksek olması termonükleer enerjinin daha uzun sürmesini sağlar.
Füzyondan meydana gelen nötronlar uranyumun fisyonuna sebep olacağından patlamadan açığa çıkacak enerji daha da artmış olur.