Lozan Anlaşması'nın imzalandığı otel nükleer müzakerelere ev sahipliği yapıyor

Pahalı saat markaları ve çikolatalarıyla ünlü İsviçre, pek çok tarihi diplomatik görüşmelere ev sahipliği yapan arabulucu ülke olarak da biliniyor.

Haberler 20.03.2015 - 11:21 Son Güncelleme : 20.03.2015 - 11:21

Avrupa’nın göbeğinde yer alan ve tarafsızlığı ile tanınan İsviçre, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nden Lozan Anlaşması’na, Suriye görüşmelerinden İran ile nükleer müzakerelere kadar birçok diplomatik görüşmeye ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

95 yıl önce modern Türkiye’nin sınırlarının çizildiği Lozan Anlaşması’nın imzalandığı Beau Rivage Palace Oteli’nde, şimdi de İran ve Batı arasındaki gerginliğe son vereceği düşünülen nükleer görüşmeler yapılıyor. Türkiye’den gelen ziyaretçilerin Lozan Anlaşması’nın imzalandığı odayı görmesine izin veriliyor.

İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin daimi beş üyesi ABD, Rusya, Fransa, Çin ve İngiltere ile Almanya’dan oluşan 5+1 ülkeleri, 31 Mart’ta varılması planlanan çerçeve anlaşma için bu hafta başından beri Lozan’da görüşmeler yapıyor.

İsviçreliler ise ülkelerinin tarihi görüşmelere ev sahipliği yapmasını memnuniyetle karşılıyor.

Beau Rivage Palace Oteli’nin Halka İlişkiler ve İletişim Müdürü Alessandra de Raemy, İsviçre’nin tarafsız bir ülke olarak arabuluculuk görevini yerine getirdiğini ifade ederek, Bu bizim tarihimizin bir parçası. 1923’te Lozan Anlaşması burada imzalanmıştı ve bu anlaşma ile otel barışın simgesi haline geldi. Böylesine önemli görüşmelerin bir parçası olmaktan memnuniyet duyuyoruz ve umarım şu an burada gerçekleşen nükleer görüşmelerde bir anlaşmaya varılır dedi.

Ömrünün yarısından fazlasını Lozan’da geçiren 80 yaşındaki Bruni Fivaz ise krizlere çözüm bulunması gerektiğini belirterek, İsviçre, Avrupa’nın ortasında küçük bir ülke ve dünya barışına katkı sağlaması çok önemli. Umarım İran ile nükleer görüşmelerde de bir sonuca ulaşılır diye konuştu.

Lozan’da yaşayan 59 yaşındaki Cherie Rita da Dünya’daki krizler, yaşananlar konuşularak çözülmeli ve İsviçre’nin bu görüşmelere ev sahipliği yapması çok güzel ifadesini kullandı.

Cenevre’deki Suriye görüşmelerinde krizi çözemeyen başarılı İsviçre diplomasisinin, İran ile Batı arasındaki nükleer görüşmelerde başarılı olup olmayacağı merak ediliyor.

Nükleer müzakerelerin başarısız olması durumunda İran’ın öncekinden daha kapsamlı ekonomik yaptırımlara maruz kalması beklenirken, Batı içinse Ortadoğu’da nükleer güç elde etmiş bir İran tehlikesi söz konusu olacak.

Ana Sayfaya Git