Lübnann siyasi, idari, ticari ve sosyal metropolü Beyrutun kalbindeki limanda meydana gelen büyük patlamann ardndan gençler derin bir hayal krkl ve öfke sarmalna sürüklendi.
Farkl din ve mezheplere dayal siyasi bölünmeler açsndan oldukça krlgan bir yapya sahip Lübnan, son 30 yln en büyük krizlerden birini yaarken, ticaretinin can damar olan Beyrut Limannda 4 Austosta meydana gelen iddetli patlamayla yeni bir felakete sürüklenmi oldu.
Tarihinin en büyük ekonomik ve mali krizlerinden birinin yaand ve bu nedenle 17 Ekim 2019 tarihinden bu yana hükümet kart gösterilerin çeitli aralklarla sürdüü ülkede, üst üste gelen söz konusu olaylar gençler bata olmak üzere birçok Lübnanly daha iyi bir yaama sahip olabilmek için baka bir ülkelere göç etmeye yöneltti.
Patlama umutlar yok etti
Fransaya göç hazrlklarn hzlandrmaya karar veren Karl Semaha (23), AA muhabirine yapt açklamada, Beyrut Limanndaki patlamann geçen yl 17 Ekimde balayan protestolarn ardndan bir nebze kalan umut n yok ettiini söyledi.
Patlamadan kurtulan Karl, Patlamann meydana geldii srada liman yaknlarndaki babamn fabrikasndaydm. u ana kadar geçim kaynamz mahveden o patlamadan ilahi gücün bizi nasl kurtardn bilmiyoruz. ifadelerini kulland.
Elli yalarndaki babasnn tüm emeklerinin birkaç dakika içinde yerle bir olduuna iaret eden Karl, Hayalleri yok eden bir ülkede nasl kalnr? Elim olaydan önce, üniversite eitimimi orada tamamlamak için Parise göçmenlik belgeleri gönderdim. Patlamadan sonra, umutlarm kaybettiim ve güvende hissetmediim bu ülkeden çkmak için dosyamn hzl bir ekilde gözden geçirilmesini istedim. dedi.
Lübnan yeryüzünde bir cennet ancak yönetici snf geleceimizi mahvetti
Lübnanl Rina Zahir (26) de Kanadaya göç evraklarnn onaylanmasnn ardndan kendini kötü hissettiini ancak bu ay meydana gelen patlama, güvenlik olaylar ve yönetimdeki bocalamann ardndan Kanadann kendisi için güvenli bir snak olacan ifade etti.
Zahir, Lübnan yeryüzünde bir cennet ancak yönetici snf geleceimizi mahvetti. Bu yüzden bir süre önce ülkem beni terk ettikten sonra beni kucaklayabilecek bir ülke seçmeye karar verdim. diye konutu.
Geleceimin çalnmasna asla izin vermeyeceim
Lübnanl Kemil ar (30) ise zor koullar altnda olan ülkesinden psikoloji eitimini tamamlamak için spanyaya gitme karar aldn ifade etti.
u anda spanya vatandal almann zor olduu için iki yllk eitimimi orada tamamlamaya karar verdiini kaydeden ar, Tek çk noktas olarak gördüüm spanyada vatandalk kazanmak ve kalc olarak yaamak için çabalayacam. Ülkemizde en güzel günlerimizi kaybettik, geleceimin çalnmasna asla izin vermeyeceim ifadelerini kulland.
ABDden ülkesi Lübnana yerleme karar alan Seylefi Barudi (27), olaylarn ardndan kararn deitirdiini belirterek unlar kaydetti:
Lübnana dönme seçecei bizim için kolay deildi. Ailem için riskti ama yeni bir Lübnan için umut vard. Ancak 4 Austostaki patlamayla bütün halkn hayat rezil oldu.Lübnanda kalmak, elinizde her an patlayabilecek bir bomba tayormusunuz gibi bir durum.
Binlerce genç büyükelçiliklerin kaplarnda vize bekliyor, bu yönetim için utanç verici bir sahne. diyen Barudi, Bostona dönme karar aldklarn, ofisi patlamadan dolay zarar gördüü için Lübnanda kalmann imkansz hale geldiini vurgulad.
Lübnandaki Avrupa büyükelçiliklerinde 380 bin göçmenlik talebi bulunuyor
Lübnanllarn yurt dna göçü yeni deil, aksine on yllar öncesine, özellikle de iç savaa kadar (1975-1990) uzanyor.
Bamsz milletvekili lyas Hanke, bir televizyon konumasnda ülkesindeki Avrupa büyükelçiliklerinde yaklak 380 bin göçmenlik talebi bulunduunu ve bunlarn 300 bininin Kanadann Trablus Büyükelçiliine olduunu söyledi.
Hanke, bu taleplerin sunulduu süre zarfn açklamad ve bu rakamlar Kanada Büyükelçiliine yakn bir kaynaktan aldn aktard.
Uluslararas Veriler irketi Sorumlusu Muhammed emseddin, yurt dna göç etme istei olmasnn normal ancak bu rakamlarn doru olmadn belirtti.
Lübnanllarn göç etme isteini, ülkedeki durumlara ve ekonomik koullara balayan emseddin, Göçmenlerin saysn bilmek için zamana ihtiyacmz var. Limandaki patlamann ardndan ülkeden ayrlanlarn says artt ve bunlarn çou baka ülke vatandal bulunan kiiler. diye konutu.
Göçe talep var ama cevap yok
Ülkedeki Hristiyan nüfusu koruma faaliyetleri bulunan Lübnan Topraklar Hareketi Bakan Talal ed-Duveyhi, göçmenlik bavurularyla ilgili dolaan saylara ilikin Göç için çok sayda talep var ancak bunlara cevap yok. ifadelerini kulland.
Duveyhi, Üniversitelerine kaydolmak için yurt dna giden gençler ve baka ülke vatandal olanlar var. Bunlarn çou Avrupa, Avustralya ve Kanadaya gidiyor. deerlendirmesinde bulundu.
Lübnandan Türkiyeye hava trafiinin aktif olduunu ve birçok Lübnanlnn daha sonra baka bir ülkeye gitmek için stanbul rotasn kullandn kaydeden Duveyhi, Özellikle limandaki patlamann ardndan huzursuzluk yaand ve göç istekleri artt. dedi.