Macaristan: Ukrayna, Rusya ile savaşın Kırım'ın iadesiyle bitmesi gerektiğini belirtebilir

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Ukrayna'nın Rusya ile savaşının Kırım'da başladığını ve Kırım'ın iadesiyle sona ermesi gerektiğini belirtme hakkına sahip olduğunu söyledi.

Haberler 23.08.2023 - 18:17 Son Güncelleme : 23.08.2023 - 18:27

Novak, 3üncü Kırım Platformu Liderler Zirvesinde yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin Ukraynanın yanında net bir duruşa ve Rusyanın sebepsiz saldırganlığının kınanmasına ihtiyacımız var. dedi.

Macaristanın barış görüşmelerini kolaylaştırmak için arabuluculuk rolü oynamaya hazır olduğunun altını çizen Novak, Ukrayna ile Macaristan arasındaki güçlü ilişkilere vurgu yaptı.

Novak, Ukraynanın bağımsızlığı ile toprak bütünlüğünün tartışılmaz olduğu vurgulanan AB ülkelerinin ortak açıklamasını memnuniyetle karşıladığını dile getirerek Ukrayna, savaşın Kırımda başladığını ve Kırımın iadesiyle sona ermesi gerektiğini belirtme hakkına sahiptir. Ukrayna cesareti, güçlü bağları ve direnci ile Macaristanın yanı sıra AB ve NATO ülkeleri ile uluslararası toplumun saygısını ve dayanışmasını kazandı. Kendi hakları için mücadele eden bir milleti çok iyi anlıyoruz. Bu tutumu Ukraynalılarda görüyor ve hissediyorum. diye konuştu.

MACARİSTAN, UKRAYNAYA YÖNELİK İNSANİ VE EĞİTİMSEL DESTEĞİNİ SÜRDÜRECEK

Savaşın başladığı Şubat 2022den bu yana 2 milyon kişinin Ukraynadan Macaristana kaçtığını ve bu kişilere insani yardımların sürdüğünü belirten Novak, Devam eden savaşta akan kanın durmasından ve çevremizde barışın sağlanmasından başka bir dileğimiz yok. Barışa dönüş ne kadar sürerse sürsün Macaristan, Ukraynaya yönelik insani ve eğitimsel desteğini sürdürecek. Bu konuda tüm uluslararası yükümlülükleri yerine getirmeye devam edeceğiz. dedi.

Kiev sonrası Romayı ziyaret edeceğini söyleyen Novak, bu mesajları Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscusa da ileteceğini kaydetti.

Ana Sayfaya Git