Macron Bağdat’ta

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, resmi ziyaret için geldiği başkent Bağdat'ta, Irak'ın önünde terör ve dış müdahaleler olmak üzere iki önemli zorluğun bulunduğunu söyledi.

Haberler 03.09.2020 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macron, Lübnandaki temaslarnn ardndan bugün geldii Badatta Irak Cumhurbakan Berhem Salih tarafndan karland.

Salih ve Macron, bir araya geldikten sonra ortak bir basn toplants düzenleyerek açklamalarda bulundu.

Fransa ve Irak arasndaki ortak noktalar görütüklerini belirten Salih, unlar söyledi:

Toplantda, Fransa ve Irak arasndaki ikili ilikilere vurgu yapmak için önemli bir frsatm oldu. ki ülke tarihsel olarak uzun ve iyi ilikilere sahipler. Gerçek ortak bir stratejinin ina edilmesi için söz konusu ilikilerin güçlendirilmesini temenni ediyoruz. Bu da iki ülke arasnda imzalanan ve stratejik yol haritas olarak da tanmlanan anlamalarn hayata geçirilmesiyle gerçekleecektir.

Görümenin bir dier gündem maddesinin bölgedeki güvenlik gelimeleri olduunu ifade eden Salih, bu vesileyle Iraka terörle mücadele konusunda sunduklar destekler dolaysyla Fransaya teekkür etme imkan bulduunu belirtti.

Irak terörle mücadelede esiz bir baar elde etti

Irakn terörle mücadelede esiz bir baar elde ettiini, bunu da Fransann da dahil olduu uluslararas koalisyon güçlerinin desteiyle gerçekletirdiini aktaran Salih, ancak terörle mücadeleye devam edilmesi gerektiini, bunun için de güvenlik konusunda uluslararas dayanmaya ihtiyaç duyulduunu kaydetti.

Macron ile iki ülke arasndaki ekonomik ilikileri de ele aldklarn belirten Salih, Irakn ekonomisi ve ilikilere katk salayacak proje ve anlamalara deindiklerini söyledi.

Bölgenin çatmalar, sorunlar ve krizlerden çok aclar çektiinin altn çizen Salih, Bu bölgenin artk güvenli ve istikrarl bir yer olmas gerekiyor. Bunun için de Irakn güçlü ve egemen bir ülke gibi rol sahibi olmas lazm. Irakn, komu ülkeler ve uluslararas toplumla dengeli ilikileri bulunmaldr. Irak, ötekilerin çatma sahasna dönümemelidir. Ötekilerin de Irakn güvenlik ve istikrarna sayg duymasn bekliyoruz. Ayn zamanda Irakn iç ilerine müdahalenin de engellenmesi gerekiyor. yorumunda bulundu.

Müdahaleler ülkenizi ve çkarlarnz zayflatabilir

Bunun yannda Fransa halk ve hükümetinin dostane desteklerinin Irak ve halkna belirtmek için Badata geldiini söyleyen Macron, Irak, yllardr baz zorluklarla ba etmeye çalt bir süreçten geçiyor. Irakn terör ve çatmalar nedeniyle hassas ve tarihi bir süreçten geçtiini ve bunun farknda olunduunu çok iyi biliyorum. dedi.

Fransa Cumhurbakan, terör örgütü DEA ile mücadelede sona gelinmediinin altn çizerek Hilafeti, elinde tuttuu topraklar üzerinden kaldrdysak da halen DEAl militanlar bölgede mevcut. Irak topraklarnda da mevcuttur. diye konutu.

Irakn maruz kald 2nci zorlua da deinen Macron, Ülkenin iç ilerine yönelik meydana gelen çok saydaki d müdahaledir. D müdahaleler müdahaleler Irak ve çkarlarnz zayflatabilir. deerlendirmesinde bulundu.

Macron, bugünkü Badat ziyaretinde Irak Babakan Mustafa Kazmi ve ardndan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Neçirvan Barzani ile de bir araya gelecek.

Ana Sayfaya Git