Mısır Dışişleri Bakanlığı, Batı medyasında çeşitli ülkelerden gelen ve Mısırda toplanan insani yardımların Gazzeye girişlerinde gecikme yaşandığına dair yapılan yorumlar üzerine yazılı açıklama yayımladı.
Yardımların Gazzeye girişinde gecikme yaşanmasının İsrailin çıkardığı sıkıntılardan kaynaklandığı vurgulanan açıklamada, Mısırın Gazzedeki Filistinli kardeşlerine insani yardımların girişini hızlandırmak için hiçbir çabadan kaçınmadığı ve kaçınmayacağı ifade edildi.
Açıklamada, Maalesef Gazzeye insani yardım girişi operasyonu, İsrail tarafının zorunlu tuttuğu temel lojistik problemlere maruz kalıyor. İsrail tarafı, insani yardım araçlarının, Mısırın El-Uce Sınır Kapısı karşısındaki Nitzana Sınır Kapısında teftiş edilmesini şart koşuyor. Yardımlar daha sonra Refah üzerinden Gazzeye giriş için 100 kilometre uzaklıktaki Refah Sınır Kapısına yönlendiriliyor. Bu durum da yardımların ulaşmasını büyük ölçüde geciktiren bürokratik yük ve engeller teşkil ediyor. ifadeleri kullanıldı.
Denetimler sırasında İsrail tarafının çok katı olduğu ve yavaş davrandığı, bunun yanı sıra bazı yardımların girişlerini çeşitli siyasi nedenler ve güvenlik iddialarıyla reddettiği belirtildi.
Herkesin, Gazzeye insani yardımların girişinde gecikmenin sebebinin kim olduğunu bilmesi gerekir. denilen açıklamada, Gazze halkının acil ihtiyaç duyduğu insani yardımların girişinin hızlandırılması için İsraile bu engelleyici prosedürlere son verme çağrısında bulunuldu.
çeşitli ülkelerden Gazzeye ulaştırılmak amacıyla Mısırın Ariş Havalimanına gelen insani yardımları taşıyan kamyonlar önce Refah Sınır Kapısında denetleniyor daha sonra Mısır-İsrail arasındaki El-Uce (Nitzana) Sınır Kapısında İsrail tarafından da kontrol ediliyor. Ardından Gazze Şeridine girişi için tekrar Refah Sınır Kapısına yönlendiriliyor.
Mısır, Türkiye dahil çeşitli ülkelerden Gazze Şeridine gönderilen yardımların, Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazzeye ulaştırılmasını organize ediyor.
GAZZEDE SON DURUM
İsrailin abluka altındaki Gazze Şeridinde yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri tamamen kesildi.
İsrail ordusu, hava saldırılarını artırdığını ve kara operasyonlarını genişleteceğini duyurdu.
Gazzede binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi.
İSRAİLİN GAZZEYE SALDIRILARI
Hamasın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsraile Aksa Tufanı adıyla kapsamlı saldırı başlattı.
İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridine saldırıya başladı.
Gazzeden düzenlenen saldırılarda 310u asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.
Gazzedeki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrailin Gazzeye saldırılarında öldürülenlerin sayısının 3 bin 195i çocuk, 1863ü kadın olmak üzere 7 bin 703e çıktığını, 19 bin 743 kişinin de yaralandığını duyurdu.
İşgal altındaki Batı Şeriada İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 111 Filistinlinin öldüğü, 1900den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.
çatışma bölgelerinde, çoğu İsrail bombardımanında 25 gazeteci yaşamını yitirdi.
İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekimden bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 46 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketinden 6, Hamastan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.
Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.